U Srbiji godišnje oko 650 ljudi dobije melanom. Kako bi se raku kože, ali i drugim karcinomima stalo na put, Udruženje dermatovenerologa Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja, organizuje preventivne preglede kože.

U narednom periodu stručnjaci će posetiti sredine u kojima ne postoje dermatološke ambulante. Kampanja će trajati od juna do septembra, a prof. dr Danica Tiodorović, predsednica Društva dermatovenerologa Srbije, izjavila je tim povodom da su izabrana mesta gde nema dermatologa, ili ih ima malo.

- Pregledi će biti organizovani u Temerinu (7. i 8. juna), Foči (14. i 15. juna), Kosovskoj Mitrovici (21. juna) i Gračanici (22. juna). Predviđeni su i u selu Minićevo pored Knjaževca (24. avgusta), a potom u Soko Banji (31. avgust), u selu Drenovac pored Šapca (7. septembar), kao i Senti (14. septembar) - navodi doktorka.

dr-danica-tiodorovic.jpg
Milena Anđela 
prof. dr Danica Tiodorović foto: Milena Anđela

Pregledi su besplatni i nema zakazivanja. Zdravstvena knjižica nije potrebna.

- Zajednički cilj svih nas je rana dijagnostika karcinoma kože. U preko 90 odsto slučajeva i melanom, i ostali nemelanomski karcinomi kože, nalaze se na koži. Znači, dostupni su pri pregledu. I upravo zato smo na ovim mestima, da bi povećali broj rano otkrivenih karcinoma kože i melanoma - objašnjava prof. dr Danica Tiodorović, dermatovenerolog i predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije.

Doktorka naglašava da ne treba ignorisati promene na koži i da svaka zahteva dermoskopski pregled.

Prenela: N.L.