Vakcina protiv melanoma daje odlične rezultate: 49% manji rizik od umiranja ili povratka bolesti nakon 3 godine
Foto: Foto Kineska medijska grupa

Personalizovana terapija

Vakcina protiv melanoma daje odlične rezultate: 49% manji rizik od umiranja ili povratka bolesti nakon 3 godine

Vesti -

Prva personalizovana mRNA vakcina protiv raka na svetu za melanom prepolovila je rizik od smrti pacijenata ili povratka bolesti, prema rezultatima ispitivanja koje su lekari opisali kao „izuzetno impresivne“, navode stručnjaci.

Rezultati Svetskog fonda za istraživanje raka za 2020. godinu pokazuju da melanom pogađa više od 150.000 ljudi godišnje širom sveta. Međutim, prva personalizovana mRNA vakcina na svetu protiv raka kože prepolovila je rizik od smrti pacijenata ili povratka bolesti.

Pacijenti koji su primili vakcinu nakon uklanjanja stadijuma 3 ili 4 melanoma imali su 49 odsto manji rizik od umiranja ili povratka bolesti nakon tri godine, prema podacima predstavljenim na najvećoj svetskoj konferenciji o raku.

korona, vakcina
foto: Shutterstock

Vakcina je personalizovana

Georgina Long, onkolog i istraživač iz ove studije, rekla je da je prosečan rizik od recidiva nakon operacije za grupu pacijenata sa uznapredovalim rakom bio 50 odsto.

- Ohrabreni smo najnovijim rezultatima. Ovi nalazi jačaju našu posvećenost unapređenju ovog inovativnog tretmana - rekao je Kajl Holen, šef razvoja, terapije.

Poznata kao mRNA-4157 (V940), vakcina je posebno napravljena za svakog pacijenta i govori njihovom telu da ubije sve preostale ćelije raka i spreči povratak bolesti.

Hiljade pacijenata u engelskoj uključeni u ispitivanja

Uzorak tumora se uklanja tokom operacije pacijenta, nakon čega sledi sekvenciranje DNK i upotreba veštačke inteligencije.

Profesor Čarls Svanton, glavni kliničar za istraživanje raka u Velikoj Britaniji, rekao je da su rezultati ispitivanja melanoma "izuzetno impresivni".

Hiljade pacijenata u Engleskoj brzo su uključeni u revolucionarna ispitivanja personalizovane vakcine protiv raka u revolucionarnoj, prvoj na svetu, NHS šemi „uparivanja“ za spasavanje života.

Prenela: O.M.

(izvor: theguardian.com/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track