Dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći hroničnim bolesnicima: Izbegavajte „teške“ kupovine i uzbrdicu
Foto: Shuttterstock, Privatna arhiva

oprez

Dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći hroničnim bolesnicima: Izbegavajte „teške“ kupovine i uzbrdicu

Vesti -

Do četvrtka će biti promenljivo i nestabilno vreme, a od četvrtka stiže leto i temperature preko 30 stepeni. Iz Hitne pomoći saveti kako se ponašati u ekstremnim situacijama, odnosno tokom toplotnog talasa.

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći savetuje hronične bolesnike kako da se ponašaju kada je napolju ekstremno toplo i šta ne bi trebalo da rade.

Kada su ekstremne situacije svi pacijenti koji boluju od neke hronične bolesti, naročito kardiovaskularnih bolesti, treba da izbegavaju napore i „teške kupovine“.

- To možda naivno zvuči, ali kada nosite teško u rukama, krv ide u ruke, napravi se relativna ishemija, može da se napravi neke neželjeni koronarni događaj. Dakle, ne nositi ništa teško, pokušajte da izbegnete uzbrdice, naročito kada je vlaga i kada je jako toplo, jer i tada srce radi pod povećanim naporom, rekla je dr Stefanović.

hroničnim bolesnicima savetuje se što manji fizički napor kada su paklene vrućine
hroničnim bolesnicima savetuje se što manji fizički napor kada su paklene vrućinefoto: Profimedia

Bilo bi pametno da jednu stanicu pređete autobusom pa da se spustite do kuće – što je, kako kaže, doktorka Stefanović, realan savet za takve pacijente.

Što se tiče hrane, ona bi trebalo da bude što laganija, A ako se znojite, to treba nadoknaditi, neće biti neočekivano da vam pritisak padne, napominje doktorka.

- Treba da razgovarate sa svojim izabranim lekarom, možda i pre toplotnog talasa, kako da se ponašate i koji lek možete da smanjite, zaključila je doktorka Stefanović.

Prenela: N.R.

Izvor:Rts.rs/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track