Ovaj ukus čipsa biće zabranjen u EU: Na udaru i sirevi, meso, riba, a sve zbog ovog sastojka
Foto: Shutterstock

važno je da znate

Ovaj ukus čipsa biće zabranjen u EU: Na udaru i sirevi, meso, riba, a sve zbog ovog sastojka

Vesti -

Mnogi će možda uskoro imati problema da pronađu svoju omiljenu užinu ili grickalicu tokom gledanja filma, pošto je Evropska unija odlučila da zabrani čips sa ukusom dimljene slanine, uz objašnjenje da arome dima koje se koriste mogu da predstavljaju opasnost po zdravlje.

Odluka je usledila nakon istraživanja Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) koje je otkrilo da neke veštačke arome dima predstavljaju potencijalnu opasnost za zdravlje.

Za ovakve proizvode kao alternativa dimljenju mesa i kao način da se unese ukus dima u jela koriste se arome. Proces dobijanja arome poznat je kao piroliza, što uključuje prečišćavanje dima kako bi se uklonile štetne komponente kao što su pepeo i katran. Krajnji rezultat je tečni dim koji se može dodati hrani.

Nije moguće definisati „bezbedan nivo“

Istraživanje EFSA-e povezalo je dimljene arome sa genotoksičnošću, za koje je rečeno da je „sposobnost hemikalije da ošteti genetski materijal ćelija“. Ovo je zabrinjavajuće jer promene ili mutacije genetskih informacija unutar ćelija mogu „povećati rizik od razvoja oboljenja poput raka i naslednih bolesti“.

Za ovu vrstu toksičnosti, EFSA je rekla da nije moguće definisati „bezbedan nivo“ potrošnje, pa se smatralo da je opšta zabrana najbolji način da se spreči „najgori scenario“.

Države članice EU su se dogovorile o zabrani krajem aprila, a dimljene arome će biti u potpunosti ukinute u narednih nekoliko godina širom Evrope.

Ove sporne arome često se dodaju i mesu, sirevima, ribi i sosovima kao što je sos za roštilj
Ove sporne arome često se dodaju i mesu, sirevima, ribi i sosovima kao što je sos za roštiljfoto: Profimedia

Pored čipsa, i drugi proizvodi na udaru

Međutim, ovo neće uticati samo na čips, jer se ove arome često dodaju i mesu, sirevima, ribi i sosovima kao što je sos za roštilj.

Proizvođačima ovih proizvoda biće dat prelazni rok kako bi pronašao alternativni način za aromatizaciju hrane.

- Države članice su podržale predlog Komisije da se ne obnavlja dozvola za osam aroma dima za hranu. Nakon perioda ukidanja, ove arome više neće biti dozvoljene za upotrebu u EU - objašnjeno je u saopštenju Evropske komisije.

Relevantne odluke su zasnovane na naučnim procenama Evropske agencije za bezbednost hrane koja je zaključila da je za svih osam procenjenih aroma dima, zabrinutost zbog genotoksičnosti ili potvrđena ili se ne može isključiti. Mišljenje EFSA-e je zasnovano na ažuriranoj metodologiji, procenjujući nove podatke koje su podneli podnosioci zahteva. To se odnosi na specifične arome koje se mogu dodati hrani, a ne na samu hranu.

Prenela: O.M.

(izvor: Metro.co.uk/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track