Danas se održava 30. Festival zdravlja: Besplatno proverite krvni pritisak, rizik od šloga, stanje trbušne aorte...
Foto: Shuterstock

Jubilarni BEOGRADSKI

Danas se održava 30. Festival zdravlja: Besplatno proverite krvni pritisak, rizik od šloga, stanje trbušne aorte...

Vesti -

Posetioci Festivalu moći će besplatno da urade ultrazvučni pregled trbušne aorte, da provere nivo rizika od moždanog udara i dijabetesa, urade ultrazvučni pregled karotida, ultrazvučni pregled kolena, provere nivo šećera u krvi i krvni pritisak, kao i sluh…

Jubilarni 30. Festival zdravlja Beograd održaće se u subotu, 8. juna 2024. godine u Domu Vojske Srbije u Ulici Braće Jugovića 19. Ulaz na festival je besplatan i trajaće od 10 do 18 sati.

U okviru ove jubilarne manifestacije, posetioci će bez zdravstvene knjižice i čekanja moći da provere svoje zdravlje, da čuju predavanja o aktuelnim temama iz oblasti medicine i posavetuju se sa eminentnim zdravstvenim stručnjacima.

Borba protiv bolesti zavisnosti u fokusu

Festival zdravlja svečano će u 11 sati otvoriti ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i predstavnik Ministarstva zdravlja. Deo festivala biće posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti kod mladih i važnosti sprečavanja pojave ovih zavisnosti u školama, ali i značaju prevencije.

Biće održani i paneli o demenciji, prevenciji, ishrani, alergijama.

Posetioci će na Festivalu moći da urade:

  • ultrazvučni pregled trbušne aorte
  • provere nivo rizika za dobijanje moždanog udara
  • urade ultrazvučni pregled karotida
  • obave ultrazvučni pregled kolena
  • provere nivo šećera u krvi i krvni pritisak
  • provere sluh
  • utvrde nivo minerala i vitamina u organizmu
  • urade pulsnu oksimetriju (kontrola procenta kiseonika u krvi)
  • obave očni pregled dioptrije
  • provere bodi mas indeks i nivo uhranjenosti
  • utvrde sastav sopstvenog tela na specijalnoj vagi i saznaju šta prema njihovoj konstituciji treba da jedu i kojim fizičkim aktivnostima da se bave
  • posavetuju se oko zdravlja zuba
  • testiraju se na demenciju, anksioznost i depresiju
  • provere rizik za pojavu dijabetesa
insulinska rezistencija, dijabetes, šećer u krvi, glukoza
foto: Shutterstock

Testiranje na depresiju, anksioznost, demenciju

Građane takođe očekuju savetovanja sa neurologom, alergologom, fizijatrom, pedijatrom, stomatologom.

– Osim zdravstvenih ustanova i domova zdravlja iz Beograda, specijalni gost festivala biće Dom zdravlja „Valjevo”. Stručni tim Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava” proveravaće ko je od građana u riziku za dobijanje šloga, pa će im na licu mesta uraditi ultrazvučni pregled karotida. Lekari Klinike „Laza Lazarević” radiće testiranja na depresiju, anksioznost, demenciju. Informacije o zdravim stilovima života posetioci će moći da dobiju od stručnjaka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Lekari Klinike „Gema” savetovaće oko vantelesne oplodnje i problema sa sterilitetom, a fizijatar će savetovati građane na štandu klinike „Acibadem Bel Medic”. Specijalnu vagu će na svom štandu imati profesori sa Katedre za medicinu sporta i fiziologije Medicinskog fakulteta u Beogradu” – kaže dr Mirjana Mićović, predsednica Organizacionog odbora Festivala zdravlja u Beogradu.

Lekari Hitne pomoći će pokazati na bini kako se ukazuje hitna pomoć na pravilan način, a posetioci će moći da isprobaju i terapeutsku masažu ruku.

Vežbanje, ples, radionice za mlade

Na velikoj bini smenjivaće se programi vežbanja, nastupi dečijih plesnih i sportskih klubova, radionice za mlade. Predavanja za zainteresovane posetioce držaće najeminentniji stručnjaci iz oblasti medicine. Za najmlađe će biti organizovan „Dečiji kutak” i „Bolnica za medvediće”, gde deca mogu da donesu omiljene igračke na „preglede”, da razgovaraju sa medicinarima i razbiju strah od „belih mantila”, kao i „Apoteka i laboratorija za medvediće” koju će voditi studenti farmacije.

Pokrovitelji 30. Festivala zdravlja su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, Grad Beograd – Sekretarijat za zdravstvo, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije i Privredna komora Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track