Statini mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja i smrti: Dobri rezultati čak i kod starijih osoba
Foto: Shutterstock

naučnici tvrde

Statini mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja i smrti: Dobri rezultati čak i kod starijih osoba

Vesti -

Nova studija istraživača sa Univerziteta u Hong Kongu otkrila je da statini (lekovi koji se koriste za smanjenje nivoa lošeg holesterola) mogu smanjiti rizik od smrti uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima kod starijih ljudi.

Statini su lekovi koji smanjuju nivoe LDL holesterola, inače poznatog kao „loš“ holesterol.

LDL holesterol može dovesti do taloženja plaka u krvnim sudovima, očvršćavanja, sužavanja i smanjenja zdravog protoka krvi. To je faktor koji doprinosi aterosklerozi i srčanim oboljenjima.

Istraživanja o lečenju i prevenciji drugih stanja povezanih sa srčanim oboljenjima statinima su u toku.

Nalazi pokazuju smanjenje smrtnosti među osobama starijim od 60 godina i starijim - uključujući ljude starije od 85 godina - koji su uzimali statine.

Studija je objavljena u Annals of Internal Medicine.

bol u grudima
foto: Profimedia

Bolesti srca vodeći uzrok smrti za starije od 65 godina

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti za osobe starije od 65 godina, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Nedavne procene pokazuju da je u 2019. godini stopa smrtnosti od srčanih bolesti među ljudima od 60 do 80 godina bila 77 do 80 odsto, a 85 odsto za osobe preko 80 godina.

Da bi saznali da li upotreba statina može pomoći u smanjenju rizika od smrti od srčanih bolesti kod starijih odraslih osoba u ovim starosnim grupama, autori nove studije analizirali su elektronske medicinske kartone u bolničkoj upravi u Hong Kongu. Pojedinci uključeni u analizu nisu ranije koristili statine ili lekove za snižavanje lipida i nisu imali istoriju raka.

Istraživači su pratili specifične statinske lekove i rezultate. Pacijenti su lečeni u bolnici od januara 2008. do decembra 2015. Tamo gde je bilo moguće, pojedinci su praćeni do smrti ili do završetka studije.

Pacijenti kojima je dijagnostikovana miopatija i problemi sa jetrom su isključeni iz studije. Postoje izveštaji koji povezuju statine sa ovim problemima, mada stručnjaci kažu da su ovi neželjeni efekti malo verovatni za većinu korisnika statina.

Srčana Oboljenja
foto: Profimedia

Statini ne utiču na holesterol u ishrani

Nova studija podržava ovaj zaključak, ne otkrivajući vezu između statina, miopatije, bolova u mišićima ili disfunkcije jetre, još jednog mogućeg štetnog efekta lekova.

Smanjenje smrtnih slučajeva od svih uzroka je verovatno zbog upotrebe statina i prevencije kardiovaskularnih problema koji čine visok procenat svih smrtnih slučajeva.

- Nešto od toga dolazi iz hrane koju jedemo, ali mnogo toga proizvodi jetra - rekao je za Medical News Today Čeng - Han Chen, MD, iz medicinskog centra Saddleback, Kalifornija, koji nije uključen u studiju

Čen je objasnio da statini deluju tako što smanjuju količinu holesterola koji proizvodi jetra.

- Radeći to, smanjuje se ukupan nivo holesterola u krvi. Statini ne utiču na holesterol u ishrani - rekao je on.

Prenela: O.M.

(izvor: Medical News Today/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track