Trenutne metode skrininga za rak grlića materice obično uključuju Papa test ili HPV DNK test, koji zahtevaju posetu lekaru i mogu biti neprijatni za mnoge žene. S druge strane, novi urinarni test nudi neinvazivnu alternativu, što bi moglo podstaći više žena da redovno učestvuju u screening-u, ističu stručnjaci.

Rak grlića materice jedan je od najčešćih oblika raka kod žena, sa otprilike 660,000 novih slučajeva i 350,000 smrtnih ishoda širom sveta samo u 2022. Gotovo svi slučajevi povezani su sa infekcijama visokorizičnim humanim papiloma virusom (HPV).

Trenutne metode skrininga uključuju detekciju HPV DNK, ali nova istraživanja sugerišu da bi merenje aktivnosti HPV-a koja uzrokuje kancer mogla pružiti precizniju procenu rizika od kancera.

boja-urina-shutterstock-1200349366.jpg
Shutterstock 
Urinarni test mogao bi postati standardni alat u borbi protiv raka grlića materice, kažu stručnjacifoto: Shutterstock

Koliko je pouzdan novi test?

Može li novi, superosetljivi test tačno meriti proteine povezane sa HPV-om u urinu kako bi pomogao u detekciji raka grlića materice?

Grupa istraživača predvođena profesorom Etsuro Itom sa Departmana za biologiju Univerziteta Vašeda u Japanu, zajedno sa profesorom Toshiyuki Sasagawom sa Medicinskog univerziteta Kanazava u Japanu, i dr. Martinom Müllerom sa Nemačkog centra za istraživanje raka, istraživala je razvoj ultrasonzitivnog enzimom povezanog imunosorpcijskog testa (ELISA) za detekciju onkogenih proteina HPV16 E7 u urinu. Njihova saznanja objavljena su u časopisu Microorganisms 14. juna 2024.

- Rak se može prevenirati HPV vakcinom pre razvoja i redovnim skriningom. Međutim, screening je velika prepreka za mlade žene. Naš novi urinarni test može otkriti HPV16 E7 proteine, ključne markere rizika od raka grlića materice, na izuzetno niskim nivoima. To znači da bi žene mogle da se screen-uju za rak grlića materice bez nelagodnosti i neprijatnosti tradicionalnog Pap testa - kaže prof. Ito.

polipi-na-materici-shutterstock-2105228816.jpg
Shutterstock 
Rak grlića materice jedan je od najčešćih oblika raka kod ženafoto: Shutterstock

Test detektovao onkogene proteine kod 80% žena

Istraživači su koristili ovaj test za detekciju E7 onkogenih proteina u uzorcima urina. Test urina je bio sposoban da identifikuje ove proteine u urinu žena sa različitim stadijumima cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN), prekursora raka grlića materice.

Ovaj test je detektovao E7 proteine kod 80 odsto žena sa CIN1, 71 odsto sa CIN2, i 38 odsto sa CIN3, što ukazuje da prisustvo E7 onkogenih proteina korelira sa nižeg stadijuma CIN lezija. Istraživači pretpostavljaju da ova razlika može biti posledica varijacija u životnom ciklusu HPV-a ili njegove onkogene aktivnosti.

- Verujemo da je E7 onkogeni protein ključan u ranim fazama HPV-povezane karcinogeneze grlića materice i da E7 može igrati značajniju ulogu u napredovanju CIN1 i CIN2 nego u CIN3 - objašnjava prof. Ito.

urin.jpg
Profimeida 
Novi urinarni test može otkriti ključne markere rizika od raka grlića matericefoto: Profimeida

Test bi mogao postati standard u dijagnostici

Ovaj inovativni pristup usklađen je sa globalnim zdravstvenim ciljevima smanjenja stopa raka grlića materice, posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima gde je pristup tradicionalnim metodama skrininga ograničen.

Sa daljim razvojem i validacijom, ovaj urinarni test mogao bi postati standardni alat u borbi protiv raka grlića materice, pomažući u spašavanju života putem ranog otkrivanja i lečenja.

Razvoj neinvazivnog urinarnog testa za detekciju HPV-povezanih proteina predstavlja značajan korak napred u skriningu raka grlića materice. Pruža obećavajuće rešenje za povećanje stopa skrininga i smanjenje incidence raka grlića materice širom sveta.

- Ovaj novi metod obećava rano otkrivanje i prevenciju raka grlića materice. Optimistični smo da će dalji razvoj i validacija ovog testa dovesti do njegove široke upotrebe u kliničkim postavkama - zaključuje prof. Ito.

Prenela: O.M.

(izvor: news-medical.net/Zdravlje.Kurir.rs)