Novi tretman za oštećenje jetre usled predoziranja paracetamolom: Mogao bi eliminisati potrebu za transplantacijom
Foto: Shutterstock

naučno istraživanje

Novi tretman za oštećenje jetre usled predoziranja paracetamolom: Mogao bi eliminisati potrebu za transplantacijom

Vesti -

Istraživači iz Kooperativnog istraživačkog centra u bionaukama (CIC bioGUNE) otkrili su novi tretman za oštećenje jetre izazvano predoziranjem paracetamolom.

Tretman se fokusira na telesni proces koji se zove nedilacija, koji modifikuje određene proteine i utiče na ćelijsku funkciju, uključujući sposobnost ćelija da se nose sa stresom i oštećenjem.

- Ova vrsta oštećenja jetre predstavlja veliki zdravstveni problem jer uzrokuje polovinu slučajeva akutnog oštećenja jetre i brojnih smrtnih slučajeva i hospitalizacija, navodi Bionaučni kooperativni istraživački centar.

Trenutni tretman efikasan samo ako se rano primeni

Studija, koja je nedavno objavljena u Cell Reports Medicine, mogla bi eliminisati potrebu za transplantacijom jetre u teškim slučajevima, što je često jedina opcija za spasavanje života pacijenta.

Trenutno, jedini odobreni tretman za predoziranje paracetamolom je N-acetilcistein, koji je efikasan samo ako se rano primeni.

Istraživači predlažu novi tretman fokusiran na proces tela koji se zove nedilacija, koji modifikuje određene proteine i utiče na ćelijsku funkciju, uključujući sposobnost da se nosi sa stresom i oštećenjem.

razvoj vakcine, medicinska laboratorija, Laboratorija, Istraživanje
foto: Shutterstock

Značajan korak ka razvoju novi tretmana

Tim je otkrio da je aktivnost nedilacije povećana kod pacijenata sa oštećenjem jetre od paracetamola i da se primenom leka pod nazivom MLN4924 za blokiranje nedilacije na životinjskim modelima vidi smanjenje oštećenja jetre i poboljšanje regeneracije jetre.

Ovaj rezultat sugeriše da bi usporavanje nedilacije mogla biti moćan novi pristup u lečenju oštećenja jetre izazvanog predoziranjem paracetamolom i značajan korak ka razvoju novih tretmana.

Prenela: O.M.

(izvor: Elmundo.es/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track