Hormonska terapija za rak dojke može smanjiti rizik od demencije: Estrogen štiti zdravlje mozga
Foto: Shutterstock

naučnici tvrde

Hormonska terapija za rak dojke može smanjiti rizik od demencije: Estrogen štiti zdravlje mozga

Vesti -

Hormonska terapija je povezana sa sedam odsto manjim rizikom od razvoja Alchajmerove bolesti ili srodne demencije kasnije u životu, prema nalazima koji su objavljeni u izdanju JAMA Netvork Open u julu.

Međutim, ova veza se smanjuje sa godinama i varira u zavisnosti od rase, pokazali su rezultati.

- Naši nalazi naglašavaju važnost prepoznavanja pojedinačnih faktora pacijenata prilikom propisivanja lekova ili razvoja planova lečenja raka dojke - rekla je Francesmari Modugno, profesorka akušerstva, ginekologije i reproduktivnih nauka na Univerzitetu iz Pitsburga.

Mešutim, ovo nije jedno rešenje za sve, dodala je Modugno u univerzitetskom saopštenju. Važno je razmišljati o svakom pacijentu posebno, kako bi optimizirali ishode i minimizirali rizike.

Mamografija, Mamograf
foto: Shutterstock

Zaštitni efekat najjači kod žena starosti od 65 do 69 godina

Otprilike dve trećine pacijenata sa rakom dojke ima tumor izazvan ženskim hormonima estrogenom ili progesteronom. Hormonska terapija kod ovih pacijenata može sprečiti rast tumora blokiranjem ovih hormona.

U ovoj studiji, istraživači su analizirali podatke od više od 18.800 žena starosti 65 i više godina kojima je dijagnostikovan rak dojke između 2007. i 2009. godine.

Dve trećine žena (66 odsto) dobilo je hormonsku terapiju u roku od tri godine od postavljanja dijagnoze, otkrili su istraživači.

Tokom prosečnog praćenja od 12 godina, 24 odsto pacijenata na hormonskoj terapiji razvilo je Alchajmerovu bolest ili demenciju, u poređenju sa 28 odsto žena koje nisu koristile lekove tokom lečenja raka, pokazuju rezultati.

Zaštitni efekat bio je najjači kod žena starosti od 65 do 69 godina, rekli su istraživači. S druge strane, hormonska terapija je zapravo povećala rizik od demencije kod žena starijih od 80 godina.

ultrazvuk dojke
foto: Shutterstock

Rasa takođe igra ulogu u stepenu rizika

Crnkinje starosti od 65 do 74 godine koje su koristile hormonsku terapiju imale su smanjenje rizika od demencije za 24 posto, a to je samo nakon 75. godine palo na 19 posto manji rizik, pokazuju rezultati.

Bele žene starosti od 65 do 74 godine imale su 11 procenata smanjenje rizika od demencije u vezi sa upotrebom hormonske terapije, ali je ta korisna povezanost nestala nakon 75. godine.

- Naša studija sugeriše da mlađe žene mogu imati više koristi od hormonske terapije u smislu nižeg rizika od razvoja Alchajmerove bolesti i drugih vrsta demencije - rekao je vodeći istraživač Chao Cai, docent na Farmaceutskom koledžu Univerziteta Južne Karoline.

Koristi hormonske terapije su se smanjile za žene od 75 i više godina, posebno za one koje su se identifikovale kao bele. Ovo sugeriše da je vreme početka hormonske terapije ključno i da planove lečenja treba prilagoditi starosti pacijenta, dodao je Cai.

Estrogen ima tendenciju da zaštiti zdravlje mozga, rekao je Cai. Ovi lekovi bi mogli da utiču na rizik od demencije manipulisanjem estrogenskim ili moždanim receptorima koji reaguju na hormon, kaže Cai.

Takođe bi moglo biti da hormonska terapija utiče na proteine kao što su beta amiloid i tau, koji su usko povezani sa rizikom od Alchajmerove bolesti, ili zdravljem malih krvnih sudova koji hrane mozak, dodali su istraživači.

- Odnos između hormonske terapije raka dojke i rizika od demencije je složen i pod uticajem više faktora. Potrebno je kontinuirano istraživanje kako bi se bolje razumeli mehanizmi koji stoje iza ove asocijacije i dali jasnije smernice o upotrebi hormonske terapije - rekao je Cai.

Prenela: O.M.

(Izvor: infobae.com/Zdravlje.Kurir.rs)

Bonus video:

12:31

REVOLUCIONARNA METODA LEČENJA MATIČNIM ĆELIJAMA! Dr Volarević: Izolujemo vam ćeliju i tačno znamo koja terapija je NAJBOLJA ZA VAS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track