Otkrivena nova terapijska kombinacija za jedan tip leukemije: Cilj je smanjenje hemoterapija u lečenju
Foto: Shutterstock

nada za obolele

Otkrivena nova terapijska kombinacija za jedan tip leukemije: Cilj je smanjenje hemoterapija u lečenju

Vesti -

U nedavnoj studiji vođenoj od strane Mayo Clinic, istraživači su otkrili da pacijenti sa B-ćelijskom akutnom limfoblastičnom leukemijom (BCP-ALL), bez Filadelfijskog hromozoma i u remisiji, imaju bolje šanse za preživljavanje uz dodatak blinatumomaba hemoterapiji.

- Ovi rezultati su ohrabrujući i postavljaju novi standard lečenja za ljude sa akutnom limfoblastičnom leukemijom koja se razvija iz nezrelih B-ćelija (BCP-ALL) - kaže Mark Litzow, hematolog u Mejo Klinici i vodeći autor studije.

Šta je blinatumomba imunoterapija?

Blinatumomab je vrsta imunoterapije koja se daje intravenski i koristi se za približavanje T-ćelija imunskog sistema leukemijskim ćelijama radi njihovog uništavanja.

Odobrena je za pacijente u remisiji koji imaju merljivu preostalu bolest (MRD), kako bi se procenilo smanjenje rizika od povratka B-ćelijske akutne limfoblastične leukemije (BCP-ALL) nakon početnog hemoterapijskog lečenja.

novi standard lečenja za ljude sa B-ćelijskom akutnom limfoblastičnom leukemijom mogao bi produžiti životni vek
novi standard lečenja za ljude sa B-ćelijskom akutnom limfoblastičnom leukemijom mogao bi produžiti životni vekfoto: Shutterstock

Šta je pokazal studija?

  • Studija je uključila 488 učesnika uzrasta od 30 do 70 godina sa B-ćelijskom akutnom limfoblastičnom leukemijom (BCP-ALL), od kojih je 224 bilo u remisiji i MRD-negativno nakon početnog hemoterapijskog tretmana.
  • Ovi 224 učesnika su podeljeni u dve grupe; prva grupa je primala blinatumomab uz hemoterapiju, dok je druga grupa primala standardno lečenje samo hemoterapijom.
  • Rezultati su pokazali da je 85 odsto učesnika koji su dobili blinatumomab uz hemoterapiju bilo živo nakon tri godine, u poređenju sa 68 odsto učesnika koji su primali samo hemoterapiju, što je standardni tretman.

- Planiramo da nastavimo sa ovim istraživanjem kako bismo smanjili potrebnu količinu hemoterapije, što bi moglo da smanji nuspojave tretmana i poboljša ukupne stope preživljavanja - rekao je dr Litzow.

Prenela: N.R.

Izvor: Newsnetwork.mayoclinic.org/Zdravlje.Kurir.rs

Bonus video:

12:31

REVOLUCIONARNA METODA LEČENJA MATIČNIM ĆELIJAMA! Dr Volarević: Izolujemo vam ćeliju i tačno znamo koja terapija je NAJBOLJA ZA VAS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track