Neki kondomi i lubrikanti sadrže visok nivo toksičnih hemikalija, a nova istraživanja su otkrila da se hemikalije apsorbuju kroz kožu mnogo većom brzinom nego što se ranije mislilo. Testiranje od strane šampiona potrošača Mamavation otkrilo je visok nivo PFAS u proizvodima.

PFAS su poznate kao 'večne hemikalije' jer se ne razgrađuju, akumulirajući se na sve višim nivoima.

- Vagina i penis su vaskularne oblasti i dermalna izloženost ovih oblasti je često veća nego na drugim mestima na telu - rekla je Linda Birnbaum, naučni savetnik.

Pojedini proizvodi imaju dvostuko više PFAS hemikalija

PFAS hemikalije se koriste da bi proizvodi bili vodootporni i otporni na toplotu, ali se to dovodi u vezu sa rakom, problemima jetre i bubrega, urođenim defektima i drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima, prenosi The Guardian.

- Hemijski je izvesno da će ženski reproduktivni trakt biti kontaminiran nekim hemikalijama u kondomima - rekla je Tereza ​​Hajnc, istraživač Instituta za zelenu nauku.

Utvrđeno je da neki od proizvoda imaju dvostruko više nivoa PFAS hemikalija od drugih.

- Pošto su kondomi u kontaktu sa najosetljivijim delovima ljudskog tela i za muškarce i za žene, toplo bih preporučila industriji da odmah identifikuje i ukloni ove hemikalije - erkla je Linda Bimbaum.

kondomi-i-lubrikanti-shutterstock-1194426691.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Šta su PFAS hemikalije?

PFAS, ili per- i polifluoroalkil supstance, su grupa veštačkih hemikalija koje se koriste u raznim industrijama širom sveta od 1940-ih. Ove hemikalije se široko koriste zbog svojih svojstava otpornih na vodu i masnoću, što ih čini uobičajenim u proizvodima kao što su nelepljivo posuđe, vodoodbojna odeća, tkanine otporne na mrlje, pene za gašenje požara i ambalaža za hranu.

PFAS se može akumulirati u telima ljudi i životinja. Vezuju se za proteine i nalaze se u krvi, jetri i bubrezima. Pošto se ne razgrađuju, nivoi se mogu nagomilati tokom vremena uz ponovljeno izlaganje. Neke studije su pokazale da određeni PFAS mogu povećati rizik od raka kao što su rak bubrega i testisa.

Izloženost PFAS-u je povezana sa supresijom imunog sistema, što otežava telu da se bori protiv infekcija. PFAS može ometati hormonske sisteme tela, potencijalno dovesti do reproduktivnih problema, bolesti štitne žlezde i razvojnih problema kod dece.

Postoje dokazi da je izloženost određenim PFAS povezana sa višim nivoima holesterola, što može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Prenela: O.M.

(izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs)