Raste prosečna starost žena koje ulaze u postupak vantelesne oplodnje: A verovatnoća uspeha smanjuje se s godinama
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE

Raste prosečna starost žena koje ulaze u postupak vantelesne oplodnje: A verovatnoća uspeha smanjuje se s godinama

Vesti -

Prosečna starost pacijenata koji započinju IVF postupak prvi put značajno je porasla prema novim podacima i sada dostiže prosečno 35 godina ili više.

Istraživanje Human Fertilisation & Embryology Authority (HFEA) pokazuje da je prosečna starost porasla sa 33 godine (2000) na preko 35 godina (2022).

Stručnjaci upozoravaju da se verovatnoća uspeha IVF-a smanjuje s godinama starosti, iako stope uspeha IVF-a nastavljaju da rastu. Zbog toga je ključno započeti lečenje što ranije.

Podaci pokazuju da je prosečna starost pacijenata koji prvi put započinju IVF tretman gotovo šest godina viša od prosečne starosti u kojoj žene rađaju svoje prvo dete.

Vantelesna oplodnja ne garantuje uspeh, stoga je važno potražiti savet o plodnosti što je pre moguće kako bi se povećale šanse za uspeh, naglašavaju stručnjaci. Prvi kontakt sa stručnjakom i osnovne analize mogu značajno doprineti većim šansama za uspeh.

Studije takođe pokazuju povećanje broja IVF ciklusa širom sveta u poslednjih nekoliko godina, s rastom od 11 % u samo tri godine. Na primer, samo u Velikoj Britaniji je 2022. godine sprovedeno čak 52.500 IVF ciklusa.

Tačni podaci za Srbiju još uvek nisu dostupni dok se ne uspostavi odgovarajući Registar, ali je evidentno da i u našoj zemlji raste broj procedura vantelesne oplodnje, ali raste i prosečna starost žena koje započinju prvi IVF postupak.

Izvor: www.ivfcentar.rs/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track