Ova operacija izvedena je za nešto više od sat vremena, polovinom jula. Pacijent je bio budan tokom intervencije, a otpušten je nakon 36 sati od intervencije.

To je bila druga takva operacija koju je vodio dr Satiš Nadig, direktor Centra za transplantaciju bolničkog sistema u Čikagu.

- Danas smo na prekretnici u transplantaciji i u mogućnosti da koristimo tehnologije koje imamo oko nas da nas zaista gurnu u sledeću eru - rekao je Nadig.

Spinalni anestetik

Iako možda zvuči zastrašujuće, medicinske prednosti korišćenja spinalnog anestetika za transplantaciju bubrega omogućava pacijentu da se brže opravi.

Opšta anestezija zahteva intubaciju, koja može oštetiti glasne žice, odložiti funkciju creva i izazvati „maglu u mozgu“ koja traje, posebno kod starijih pacijenata.

Spinalna anestezija omogućava pacijentima da budu budni tokom procedure i može doprineti bržem oporavku, posebno u slučajevima kada se koristi za manje invazivne ili manje složene hirurške zahvate.

epiduralna-anestezija-shutterstock-213596362.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Nije osećao bol dok je ćaskao sa lekarima

Otac šestoro dece koji je radio kao slikar i dekorater, kaže da se prvi put razboleo u decembru 2019. sa simptomima sličnim gripu, koji su se pogoršali do te mere da je jedva mogao da hoda.

Nekoliko meseci kasnije završio je u hitnoj pomoći, gde je saznao da ne samo da ima kovid-19 tokom najopasnije rane faze pandemije, već mu je jedan bubreg otkazao, a drugi funkcionisao sa samo dva procenta.

On se pomirio sa terapijama dijalize tri puta nedeljno, ali kako su portovi počeli da otkazuju i njegove vene su počele da se zatvaraju, njegova ćerka ga je podstakla da razmisli o transplantaciji, nudeći joj da se testira kao donor.

Hari Stakhaus (74) iz Ilinoisa bio je budan tokom nedavne transplantacije bubrega. Nije osećao bol dok je ćaskao sa lekarima, pregledao donatorski organ i gledao kako ga hirurški tim radi.

- Verovali ili ne, nisam ništa osetio – bilo je neverovatno - rekao je Stekhaus za AFP.

S obzirom na svoje godine, Stekhaus je otpušten 36 sati kasnije - nešto duže od prvog budnog pacijenta kojeg je dr Nadig operisao u maju.

transplantacija-bubrega-shutterstock-386604442.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Brži oporavak za pacijenta

- Pokazalo se da ograničavanje izlaganja opštoj anesteziji ubrzava oporavak u svim hirurškim disciplinama, a siguran sam da se korist može ostvariti i kod transplantacije bubrega - rekao je on.

Ali iskustvo će odrediti koliko će takve procedure biti široko primenljive, uključujući i da li će se proširiti na pacijente sa drugim zdravstvenim problemima stanjima kao što su gojaznost ili srčana oboljenja.

Prenela: N.R.

Izvor: Sciencealert.com/Zdravlje.Kurir.rs