Za sedam meseci ove godine registrovano je 255 slučajeva morbila, što je petostruko više nego tokom cele 2023., podaci su Instituta "Batut". Samo u julu, beležimo 105 obolelih, najviše u Novom Pazaru.

Male boginje su opasne zbog same činjenice da su veoma zarazne. Istraživanja pokazuju da ako je 10 ljudi u prostoriji, devet će se zaraziti, odnosno biti izloženo virusu, navodi pulmolog Dečje klinike u Tiršovoj, dr Snežana Rsovac.

- Kod dece je tipična klinička slika visoka temperatura i mogućim komplikacijama - upalama uva i pluća. Zabeležene su i druge teže i dugoročnije komplikacije - dodaje.

Kod odraslih osoba, simptomi su slični kao i kod dece, uključujući i karakterističan osip koji se širi od glave na dalje po telu.

hobp.jpg
Shuttertock 
upala pluća je najčešća komplikacijafoto: Shuttertock

- Ono što treba napomenuti jeste da odrasle i starije osobe često već imaju neke druge hronične bolesti ili narušen imunološki status, zbog čega su komplikacije češće - objšnjava dr Rsovac.

U Dečjoj klinici u Tiršovoj trenutno nema obolelih od malih boginja.

U Novom Pazaru

Sa druge strane, u Novom Pazaru skoro svakog dana se registruju novi slučajevi malih boginja.

- Od 7. maja kada je proglašena epidemija malih boginja u Novom Pazaru zabeleženo je više od 140 slučajeva i uglavnom se radi o deci od šest meseci do sedam godina. Karakteristično je da sva obolela deca nisu vakcinisana, jer je prosečan obuhvat vakcinisane dece od 30 do 60 odsto - kaže direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, dr Šefadil Spahić.

shutterstock-1070792825.jpg
Shuterstock 
vakcinacija je jedina prava zaštitafoto: Shuterstock

Dr Snežana Rsovac ističe da je činjenica da je strašno što je obuhvat vakcinisane dece od 30 odsto, jer to apsolutno omogućava da se razvije ovakva epidemiološla slika.

- Vakcina za male boginje je kombinovana, veoma sigurna i dugoročno daje imunitet - od 20 do 40 godina - objašnjava Snežana Rsovac.

Pripremila: N.L.

Izvor: Rts.rs/Zdravlje.kurir.rs