Tinejdžer iz Etiopije napravio sapun za prevenciju raka kože: "Moje otkriće će menjati živote"
Foto: Shutterstock

revolucionarno

Tinejdžer iz Etiopije napravio sapun za prevenciju raka kože: "Moje otkriće će menjati živote"

Vesti -

Petnaestogodišnji Heman Bekele iz Etopije napravio je sapun koji bi mogao da pomogne u lečenju raka kože. On je dobio još jednu tiulu koja ide uz njegov status najboljeg američkog mladog naučnika - izabran za „Dete godine 2024“ od strane magazina Time.

Heman je rođen u Adis Abebi u Etiopiji, a kasnije se njegova porodica preselila u SAD kada je imao četiri godine, Heman je bio motivisan da razvije svoj sapun za lečenje raka kože zbog sećanja na radnike kako rade napolju pod užarenim suncem.

Njegovi naučni eksperimenti dobili su novu svrhu nakon što je saznao za lek na recept imikvimod, koji može da se koristi za lečenje kožnih oboljenja, uključujući bazocelularni karcinom i genitalne bradavice, prema časopisu Time:

Obično se ovaj lek koristi u obliku kreme, koji može pomoći u uništavanju tumora, i daje se u prvoj liniji kao deo šireg plana lečenja raka, ali Heman se pitao da li bi mogao da bude lakše dostupan ljudima u najranijoj fazi bolesti.

Prema njegovom mišljenju, sapun je mogao da bude samo sistem za isporuku takvog leka koji spašava život, ne samo zato što je jednostavan, već zato što bi bio mnogo pristupačniji od 40.000 dolara koliko obično košta lečenje raka kože.

Heman je razvio sapun prožet hemijskim jedinjenjima koja mogu da stimulišu dendritske ćelije, koje su deo imunog sistema tela. Nanočestica na bazi lipida omogućava mešavini da se zalepi za kožu umesto da se ispere, piše Insidenova.

Najbolji mladi naučnik u Americi

Sa prototipom koji, kako kaže, može da košta samo 8,50 dolara za pakovanje, Heman je prošlog oktobra pobedio na 16. godišnjem „3M Young Scientist Challenge“, osvojivši titulu „Najbolji mladi naučnik u Americi“ i nagradu od 25.000 dolara.

On kreće u 10. razred srednje škole Woodson a svoju novčanu nagradu korisi za dalji razvoj svog sapuna uz podršku molekularnog biologa i asistenta Škole javnog zdravlja Johns Hopkins Bloomberg, profesora Vita Rebeka, koji sponzoriše njegovo istraživanje i radi sa njim u laboratoriji univerziteta, navodi Time.

Heman je takođe odlikovan od strane Nadzornog odbora okruga Ferfaks ovog marta za njegovu pobedu u Young Scientist Challenge-u, a u junu je održao prezentaciju Nacionalnoj akademiji budućih lekara i medicinskih naučnika u Bostonu.

Hemanova želja da koristi svoje istraživanje da pomogne ljudima se nije promenila.

- Zaista sam strastven u istraživanju raka kože… bilo da je to moje istraživanje i ono što se dešava na terenu. Apsolutno je neverovatno pomisliti da će jednog dana moj komad sapuna moći da direktno utiče na nečiji život. To je razlog zašto sam sve ovo započeo - naveo je Heman za Time.

Prenela: O.M.

(izvor: bizlife.rs/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track