Student postdoktorskih studija na Univerzitetu u Friburu, Ivana Domljanović (33) je osvojila gradsku nagradu za održivu inovaciju jer je osmislila test krvi koji može da otkrije rak dojke.

Otkrivanje raka jednostavnim testom krvi? Ideja izgleda previše dobra da bi bila istinita. Međutim, Ivana Domljanović, mlada 33-godišnja naučnica, na pragu je ovog podviga, kojim bi mogla da revolucioniše skrining raka.

Naučnica hrvatskog porekla je osvojila nagradu za inovacije grada Fribura i tako krunisala svoj dugogodišnji rad: mesecima je usavršavala svoj nanosenzor od DNK origamija u laboratorijama Univerziteta, uređaj koji omogućava otkrivanje biomarkera raka dojke, hvatanjem mikroRNK, testom krvi:

- Godinu i po dana radim na validaciji uređaja upoređujući uzorke uzetih od zdravih i bolesnih pacijenata. Rezultati su zaista veoma ohrabrujući! - objasnila je ona za francuski Blick.

Nagrada za mladog istraživača

Za samo nekoliko nedelja Ivanino otkriće je pobralo nagrade, uključujući nagradu za nanotehnologiju NCCR-a (nacionalnog centra kompetentnosti za istraživanje) i „Nagradu za mladog istraživača“, dodeljenu tokom 13. konferencije ISABS (International Society for Applied Biological Sciences), održano u Hrvatskoj u junu. U novembru je njeno istraživanje predstavljeno i na Falling Walls Science samituu Berlinu, gde je Ivana predstavljala Švajcarsku.

Ova vrsta odlikovanja predstavlja dragocenu odskočnu dasku za svako istraživanje.

- Ova pobeda mi je dala kredibilitet neophodan da nastavim ovaj projekat i razvijem ga u većem obimu - izjavila je ona.

test-krvi-shutterstock-1114244621.jpg
Shutterstock 
Ovaj test je veoma lak za izvođenje i ne zahteva skupe mašinefoto: Shutterstock

Pregledajte se i sprečite recidive

Početna ambicija je da se pospeši lečenje raka na globalnom nivou.

- Nažalost, mnogi ljudi u svetu nemaju pristup mamografima za dijagnostikovanje bolesti - kaže se Ivana.

Pošto je uređaj zasnovan na testu krvi, ovaj test je veoma lak za izvođenje i ne zahteva skupe mašine. Osim što bi olakšao skrining, Ivanin senzor bi mogao da omogući specijalistima da bolje prate moguću ponovnu pojavu tumora kod pacijenata u remisiji.

- Umesto da rade mamograf svakih šest meseci, moći će da urade jednostavan test krvi i ako je potrebno da leče recidiv odmah, pre nego što bude prekasno - objasnila je naučnica.

Podsećanja radi, rak dojke pogađa 1 od 8 žena, sa 15 do 20 odsdto recidiva prema Institutu Curie.

- Odmalena sam želela da pomognem drugima. To motiviše sve moje profesionalne akcije, veoma je moćan izvor energije - istakla je Ivana Domljanović.

ivana-domljanovic-foto-screenshot--ville-de-fribourg.jpg
Screenshot Youtube/ Ville de Fribourg 
Ivana Domljanovićfoto: Screenshot Youtube/ Ville de Fribourg

Od košarke do laboratorije

Tajna Ivanine motivacije su putovanje i filozofija života obeležena timskim sportom. Od malih nogu je na košarkaškom terenu, a sada svu energiju usmerava u laboratorijama Univerziteta u Friburu.

Prema pisanju Blick-a, njen talenat za košarku ju je doveo dovde. Ona je igrala za reprezentaciju Hrvatske i predstavljala svoju zemlju na Evropskom prvenstvu. Nakon što je završila srednju školu, ubrzo je dobila stipendiju za studije hemije i biohemije u Sjedinjenim Državama.

- Potom sam se preselila u Dansku, gde sam završila magistarke studije iz medicinske hemije. U to vreme sam mnogo istraživala o DNK i nukleinskim kiselinama i kako da ih koristim u dijagnostičke svrhe. Našla sam mesto u Švajcarskoj, gde mogu da nastavim svoj doktorat u ovom pravcu - kazala je ona.

Iako košarkaški dres često menja za beli mantil, Ivana je nastavila da se bavi omiljenim sportom, što joj omogućava da se opusti posle dugog rada na naučnom radu.

- Ova aktivnost mi omogućava da upoznajem ljude i donosi mi mnogo radosti - zaključila je ona.

Prenela: O.M.

(izvor: bizlife.rs/Zdravlje.Kurir.rs)

Bonus video:

Kurir teleivizija NA VMA URAĐENA REKONSTRUKCIJA DOJKE POMOĆU NAJSAVREMENIJEG APARATA NA SVETU! Evo šta su mogućnosti inovativnog TKIVNOG EKSPANDERA