Napravljena pametna maska koja može otkriti bolesti iz daha: Evo šta naučnici kažu o novom otkriću
Foto: Shutterstock

POMERANJE GRANICA

Napravljena pametna maska koja može otkriti bolesti iz daha: Evo šta naučnici kažu o novom otkriću

Vesti -

Naučnici su napravili izum koji može analizirati dah korisnika i otkriti znakove bolesti. Ova maska može otkriti bolest iz daha, kažu istraživači, nada se da će uređaj poboljšati dijagnozu i praćenje stanja kao što su bolesti pluća i bubrega.

Istraživači se nadaju da će uređaj, koji može prenositi podatke u aplikaciju putem Bluetooth-a, pružiti pristupačan i jednostavan način za prikupljanje i trenutnu analizu biomarkera daha povezanih sa respiratornim i metaboličkim procesima.

Kažu da ima potencijal da poboljša napore za rano dijagnostikovanje stanja kao što su bolesti pluća i da prati uslove i podrži prilagođene planove lečenja.

- Naša tehnologija može poslužiti kao opšta platforma za analizu daha. Možemo izabrati različite senzore za određeno stanje ili fuziju senzora za različite uslove - rekao je profesor Vei Gao, viši autor istraživanja, sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju.

- Na primer, maska koju smo procenili u ovom radu može istovremeno da prati stanje bubrega, kao i upalu disajnih puteva kod HOBP (hronične opstruktivne bolesti pluća) i astme.

Tim izveštava da se trenutne metode analize izdahnutog daha pacijenata suočavaju sa izazovima oko kondenzacije pare - što često zahteva kante za led ili hlađenje - dok se analize takvih uzoraka obično sprovode u laboratoriji.

Nasuprot tome, njihova maska je opremljena uređajem pod nazivom EBCare, koji omogućava praćenje biomarkera u pacijentovom dahu.

Istraživači su naveli da su koristili dvostruki pristup za kondenzaciju daha: ne samo da je EBCare uređaj napravljen od materijala koji lako gubi toplotu, već sadrži hidrogel koji se hladi prirodnim isparavanjem vode.

Kondenzovani dah je usmeren ka ugrađenom senzoru koji može da otkrije prisustvo i nivoe različitih komponenti u dahu, uključujući sadržaj alkohola, pH i nivoe amonijuma i nitrita. Kondenzovani dah se zatim usmerava na hidrogel, obezbeđujući neprekidan izvor vode za proces isparavanja. Istraživači su prijavili nekoliko testova uređaja među zdravim dobrovoljcima, kao i onima sa stanjima kao što su astma i HOBP.

Među njihovim rezultatima otkrili su da maska može da prati promene u koncentraciji alkohola u dahu, a samim tim i dinamiku metabolizma alkohola, kao i da prati promene nivoa amonijuma povezane sa unosom proteina.

Potonji su, kako su rekli, ponudili neinvazivnu alternativu testovima krvi za upravljanje bubrežnim bolestima i personalizovano praćenje metabolizma proteina. Takođe su otkrili da je koncentracija nitrita u dahu veća u grupama sa upalom disajnih puteva, kao što su oni sa astmom.

- Ova maska se može nositi tokom svakodnevnih aktivnosti - danju i noću. Nudi kontinuirano, u realnom vremenu i kod kuće personalizovano praćenje zdravlja bez potrebe za kliničkim posetama - rekao je Gao.

Uređaj je takođe jeftin, istakao je.

- Deo elektronike za višekratnu upotrebu koštaće desetine dolara, dok će deo za odlaganje koštati oko jedan dolar po uređaju.

Profesor Ijan Hol sa Univerziteta u Notingemu, koji nije bio uključen u rad, rekao je da je uređaj dobar komad inženjeringa, ali da je potreban dalji rad kako bi se pokazalo da se može koristiti za dijagnostiku i praćenje stanja.

Hol je dodao da bi se uređaj mogao pokazati korisnim u istraživanju. „

- Često prilikom procene novog leka, želite da dobijete indikacije da li vaš lek deluje ili ne u ranoj fazi, a mnogim krajnjim tačkama koje koristimo treba dugo da se razviju.

Prenela: N.R.

Izvor: Theguardian.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track