Novi test krvi otkriva smrtonosni rak mozga za samo jedan sat: Košta dva dolara, a predstavlja ogroman korak u dijagnostici

POMERANJE GRANICA

Novi test krvi otkriva smrtonosni rak mozga za samo jedan sat: Košta dva dolara, a predstavlja ogroman korak u dijagnostici

Vesti -

Naučnici su osmislili novi način otkrivanja raka mozga koji je brz i manje invazivan od hirurške biopsije. Samo 100 mikrolitara krvi potrebno je za izvođenje ove nove "tečne biopsije", a u roku od sat vremena, metoda može otkriti biomarkere povezane sa glioblastomom – najsmrtnonosnim i najčešćim moždanim tipom tumora.

Metoda preuzima sve druge postojaće testove i markere za glioblastom (najagresivniji oblik tumora mozga i pripada grupi tumora koji se nazivaju gliomi) sa odličnom tačnošću.

Američki i australski tim, predvođen naučnicima sa Univerziteta Notr Dam, postigao je značajan napredak. Njihov dokaz koncepta nije savršen, ali predstavlja važan korak u dijagnostici.

Metoda preuzima sve druge postojaće testove i markere za rak mozga
Metoda preuzima sve druge postojaće testove i markere za rak mozgafoto: Shutterstock

Test krvi otkriva mutirane krvne biomarkere

Test krvi se zasniva na otkrivanju mutiranih krvnih biomarkera, nazvanih receptora EGFR (proteina koji igra ključnu ulogu u regulaciji rasta i razvoja ćelija) koji su prekomerno izraženi kod određenih karcinoma, poput raka mozga.

Ovi biomarkeri krvi nalaze se uvučeni unutar ekstracelularnih vezikula, koji su mala pakovanja koja sadrže proteine, lipide i genetski materijal iz njihovih originalnih ćelija.

- Ekstracelularni vezikuli ili egzosomi su jedinstvene nanočestice koje luče ćelije - objašnjava biomolekularni inženjer Hju-Čija Čeng iz Notr Dama.

Oni su veliki – 10 do 50 puta veći od molekula – i imaju slab naboj.

- Naša tehnologija je posebno dizajnirana za ove nanočestice, koristimo njihove karakteristike za naše prednosti - dodaje on.

Istraživači su otkrili molekule iz kancerogenih tumora korišćenjem biočipa i krvne plazme

Ovaj čip košta manje od dva dolara, a opremljen je sićušnim senzorom veličine lopte u hemijskoj olovci. Ključni interfejs sadrži antitela koja su privučena egzozomima koji nose mutirane EGFR.

Kada se ovi EGFR spojeva na biočip, dolazi do promene napona u rastvoru plazme, izazivajući visoko negativno naelektrisanje. Ovo ukazuje na mogući rak.

Kada se ovi EGFR spojeva na biočip, dolazi do promene napona u rastvoru plazme što ukazuje na rak mozga
Kada se ovi EGFR spojeva na biočip, dolazi do promene napona u rastvoru plazme što ukazuje na rak mozgafoto: Shutterstock

Biočip je testiran na kliničkim uzorcima krvi

U eksperimentima, biočip je testiran na kliničkim uzorcima krvi 20 pacijenata sa glioblastom i 10 zdravih osoba. Za svaki test je upotrebljen jedan čip.

Na kraju, "tečna biopsija" je otkrila prisustvo biomarkera karcinoma sa izuzetnom tačnošću i veoma niskim p-vrednostima, što ukazuje na visok stepen pouzdanosti testa.

- Naš elektrokinetički senzor nam omogućava da radimo stvari koje druga dijagnostika ne može - objašnjava biomolekularni inženjer Satjajoti Senapati iz Notr Dama.

- Možemo direktno da učitamo krv bez ikakvog prethodnog tretmana da bismo mogli izolovati ekstracelularne vezikule jer naš senzor ne utiče na druge čestice ili molekule. Pokazuje minimalnu grešku i poboljšava našu sposobnost da otkrijemo bolest u poređenju s drugim tehnologijama - dodaje on.

Biočip može tačno da otkrije egzozoma, čak i kada su samo 0,01 odsto

Ovo bi moglo imati "velike implikacije" za istraživanje raka, otkrivanje biomarkera i praćenje bolesti, tvrdi tim - a ne samo za rak mozga.

Biočip može tačno da otkrije egzozoma, čak i kada su samo 0,01 odsto
Biočip može tačno da otkrije egzozoma, čak i kada su samo 0,01 odstofoto: Shutterstock

Postoje problemi koje bi trebalo rešiti

Mutirani EGFR nisu samo povezani sa glioblastomima. Oni su takođe povezani sa drugim bolestima, kao kod raka debelog creva.

- Stoga, takav EGFR aktivan i ukupan potpis ne mora da ukazuje na prisustvo glioblastoma - kažu autori.

Pacijenti sa glioblastomom mogu imati pojačan ili mutirani EGFR, ali mogu imati i slične bolesti koje nisu vođene EGFR-om.

To znači da test nije u stanju da dijagnostikuje sve slučajeve potencijalnog raka mozga. Takođe se ne može sigurno reći koju vrsta nekog ima, gde se nalazi u njegovom telu, niti u kojoj fazi je bolest uznapredovala.

Test nije u stanju da dijagnostikuje sve slučajeve potencijalnog raka mozga
Test nije u stanju da dijagnostikuje sve slučajeve potencijalnog raka mozgafoto: Shutterstock

Zaključak

Da bi napravili specifični test trebalo bi da se analiziraju veće grupe pacijenata sa rakom mozga kako bi otkrili koji biomarkeri u njihovoj krvi ih izdvajaju.

- Trenutna dijagnostička platforma može se proširiti za testiranje velike količine neobrađene plazme iz velike grupe pacijenata sa rakom, kako bi se utvrdili specifični profili za različite vrste raka i njihove faze - navode istraživači.

Prenela: N.R.

Izvor: Sciencealert.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track