Koncentracija jednog od najjačeg alergenog polena je i dalje znatno iznad graničnih vrednosti, pokazuju podaci Monitoringa za alergeni polen Agencije za zaštitu životne sredine.

Procena je da se krajem septembra očekuje posteneno opadanje jer ambrozija ulazi u završnu fenofazu cvetanja.

- Naša merenja pokazuju da je ambrozija u zenitu cvetanja, ovo je jedan invazivni korov, koji u ovom periodu sugrađanima koji su alergični izaziva najveće probleme zbog izuzetno jakog alergenog potencijala koje ovo zrno ima - izjavila je Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena - Agencija za zaštitu životne.

U prethodnoj nedelji polen je bio i preko 10 puta u prekoračenju graničnih vrednosti, što su mnogi i osetili po suzenju iz očiju, svrabu nosa i ušiju, a mnogi i po otežanom disanju.

Tako je u nedelju izmereno čak 375 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, rekla je Mitrovićeva. Merenja i dugogodišnja iskustva pokazuju da cvetanje neće krenuti u neku silaznu fazu pre kraja septembra, dodala je.

0803-shutter.jpg
Shutterstock 
ambrozija se smatra kraljicom alergenafoto: Shutterstock

- Osobe sa alergijama bi trebalo i dalje da uzimaju terapiju, jer se i ove i naredne nedelje očekuju povećane vrednosti polena ambrozije - rekla je Mitrovićeva.

Ne izlazite u prirodu, tuširanje i presvlačenje

Osobe alergične na ambroziju trebalo bi što manje vremena da provode u prirodi, jer ove biljke ima svuda. Takođe nemojte ne izlazite u šetnju u toku prepodneva do 9 sati, pogotovu kada je toplo i vetrovito, jer je tada koncentracija polena u vazduhu najveća, savetuje alergolog dr Žikica Jovičić.

- Teško je izvesti ove preporuke kada radite, ali ko može, bilo bi idealno da ostane kod kuće, posebno ujutru. Pomaže i nošenje maski, koje ne moraju da budu tako gustog tkanja, kao one protiv virusa i bakterija, a predstavljaju fizičku barijeru. Kada dođete kući promenite garderobu i istuširajte se. Ko ima mogućnost može da ugradi filtere u klima uređaje, kod kuće i u kolima, to više nije toliko "skup sport" - poručuje doktor.

Pripremila: Nataša Lazović

Izvor: Rts.rs/Zdravlje.kurir.rs