Od početka godine potvrđeno je 348 slučajeva morbila, najviše među decom. Prema podacima Instituta "Batut" u avgustu je obolelo 93 osobe, najviše u Novom Pazaru – 88. Stručnjaci pozivaju roditelje da vakcinišu decu.

U avgustu ove godine gotovo dvostruko više obolelih od malih boginja, nego cele 2023. Među zaraženima i mlađi i stariji, ali je najviše dece do četiri godine - 97 odsto njih nije vakcinisano.

- Jedna inficirana osoba može da zarazi čak i do 18 osetljivih osoba, sa kojima dođe u kontakt. Upravo ovakvu situaciju imamo na teritoriji Novom Pazaru i svakako neadekvatan obuhvat i nepravovremena imunizacija je nešto što je uticalo na povećanje broja obolelih u ovoj godini, prvenstveno uslovljeno epidemijskim javljanjem malih boginja na teritoriji Novog Pazara - kaže epidemiolog, dr Marko Veljković iz Instituta "Batut".

"Sva ta deca nisu vakcinisana"

Gotovo svakog dana u Novom Pazaru registruju nove slučajeve.

Klinička slika je blaža, nemamo nijednu komplikaciju, nemamo nijedno dete koje je hospitalizovano, ističe direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, dr Šefadil Spahić.

0607shutter.jpg
Shutterstock 
Klinička slika je blažafoto: Shutterstock

- Ono što je još karakateristično da sva ta deca nisu vakcinisana. Još od same epidemije mi preduzimamo sve protivepidemijske mere, imamo još par dodatnih mera koje smo uz pomoć ministarstva zdravlja i UNICEF-a pokrenuli. Imali smo niz sastanaka sa pedijatrijama, predškolskim i školskim ustanovama, ovde samo treba sprečiti kontakt. Očekujemo u ovom periodu da dođe do blagog skoka obolelih, ali ne očekujemo nešto drastičnije - kaže dr Šefadil Spahić.

Zabrinutost lekara

Od početka godine komplikacije malih boginja poput upale pluća imalo je 11 osoba. Zato direktor Kancelarije SZO u Srbiji, dr Fabio Skano, podseća roditelje da sa početkom nove školske godine vakcinišu decu.

- Ranije ste me pitali da li sam zabrinut, ako me pitate za male boginje jesam zabinut, jer je to bolest koja se može sprečiti vakcinacijom i ne bi trebalo da bude obolelih. Ali umesto toga širom Evrope i u Srbiji se to dešava. Dakle na roditeljima je da donesu prave odluke, da se informišu i da se vakcinišu deca koja kreću u prvi razred, jer znamo da 98 odsto slučajeva u Srbiji među decom koja nisu vakcinisana, dakle krajnje je vreme da se roditelji informišu, da donesu prave odluke - kaže dr Fabio Skano.

- Da posetim da se prva doza daje u drugoj godini života, sa navršenih 12 meseci, a druga pre upisa u prvi razred i jedino visok obuhvat imunizacijom može da spreči ponovnu pojavu epidemijskog javljanja na na teritoriji naše zemlje, taj obuhvat treba da bude 95 odsto i veći, na terirtoriji čitave zemlje, ali i na teritoriji svih okruga i opština - dodaje Skano.

Lekari podsećaju roditelje da vakcinacijom štite svoju, ali i drugu decu koja zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da prime vakcinu.

Pripremila: N.L.

Izvor: Rts.rs/Zdrvlje.kurir.rs