U više od 200 zdravstvenih ustanova u Srbiji u organizaciji Ministarstva zdravlja od 8 do 17 časova organizovani besplatni preventivni pregledi. Oko 1.000 građana upućeno je na dalju dijagnostiku, a njih 20 je hitno hospitalizovano.

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, mogli su da besplatno obave pregled pluća, i urade tumor markere CEA, CA19-9 i AFP (Alpha Fetoprotein).

Koji se pregledi mogu uraditi u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije?

Zamenik direktora Klinike za pulmologiju UKCS Spasoje Popović rekao je u Dnevniku RTS-a da je u zgradi Kliničkog centra moguće uraditi pulmološki pregled, tumorske markere, laboratorijske analize koje obuhvataju kompletnu krvnu sliku, kontrolu šećera u krvi, odnosno glikemiju, ultrazvučni pregled abdomena, kontrolu krvnog pritiska i EKG.

Građani su i ovoga puta mogli da bez zakazivanja izmere krvni pritisak i provere nivo šećera u krvi, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena kao i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

laboratorija-krvna-slika-parametri-krvna-slika.jpg
Shutterstock 
građani su mogli da Izmere pritisak, provere šećer, urade EKG, ultrazvuk abdomena i kompletnu krvnu sliku u labaratorijamafoto: Shutterstock

Organizovan je i sistematski pregled dece

Zbog velikog interesovanja roditelja organizovani i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih, navodi se iz resornog ministarstva.

I u petoj po redu akciji besplatnih preventivnih pregleda zabeležen je izuzetno visok odziv građana - do 17 časova u nekoj od više od 200 zdravstvenih ustanova pregled je obavio 29.381 građanin, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Preventivni sistematski pregled u domovima zdravlja, bolnicama i dečijim klinikama danas je obavilo i 2.278 dece.

Oko 1.000 građana upućeno je na dalju dijagnostiku, a njih 20 je, zbog novootkrivenih oboljenja, hitno hospitalizovano u nekoj od bolnica.

0804-shutterstock-102565481.jpg
Shutterstock 
Preventivni sistematski pregled u domovima zdravlja, bolnicama i dečijim klinikama danas je obavilo i 2.278 dece.foto: Shutterstock

Značaj akcije

Značaj akcije, navode, posebno ističe činjenica da su kod blizu 10 odsto pregledanih pacijenata, bez ikakvih simptoma, otkrivena različita oboljenja (mladeži suspektni na karcinom, promene na plućima suspektne na karcinom, aneurizme, dijabetes, kardiološki problemi), kod kojih je uspešnost izlečenja u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi, istaknuta je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.

Prenela: N.R.

Izvor: Rts.rs/Zdravlje.Kurir.rs