Ove dame su svoje najvažnije medalje već osvojile pobedom nad najtežim protivnikom - rakom dojke. Ovoga puta, od 3. do 8. septembra na jezeru Standijana u Raveni borile su se da svetu pokažu koliko u veslanju vrede "Roze dame" iz Srbije.

Na 14. Svetskom prvenstvu klubova u Dragon boat veslanju, koje se ove godine održava u Raveni, naše dame iz Beodragons kluba, među kojima su i članice Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke "Budimo zajedno", uspele su da osvoje 8. mesto u trci žena lečenih od karcinoma dojke na 200 metara. Ovo je izuzetan uspeh jer su naše Roze dame iza sebe ostavile daleko iskusnije posade.

- Ponosna sam jer sam bila učesnik 14. Svetskog klupskog prvenstva u Dragon boat veslanju kao član ekipe "Roze dama" kluba "Beodragons" iz Srbije. Bio je to neverovatan osećaj za mene i moje drugarice posle svih borbi koje smo vodile sa rakom dojke, neke odavno, a neke i skorije. Osećaj pobede i snage, osećaj da za nas nema prepreka - kaže Nadežda Senić iz Udruženja "Budimo zajedno" i dodaje:

- Dragon boat je sport koji je važan za žene koje su prošle kroz rak dojke jer je prevencija limfedema ruke i pored toga predstavlja za nas neophodnu fizičku aktivnost u prirodi.

veslanje-budimo-zajedno.jpg
Privatna Arhiva 
Dragon boat je sport koji je važan za žene koje su prošle kroz rak dojke jer je prevencija limfedema rukefoto: Privatna Arhiva

Takmičenja za klupske posade iz zemalja iz celog sveta traju šest dana u impozantnim kanuima u obliku zmajeva. Program se sastoji od raznih takmičenja na različitim distancama i kategorijama, kako na standardnim tako i na malim čamcima, a posebnu pažnju izazivaju takmičenja žena koje su pobedile karcinom dojke.

veslanje-3.jpg
Privatna Arhiva 
Posebnu pažnju izazivaju takmičenja žena koje su pobedile karcinom dojkefoto: Privatna Arhiva

Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo Zajedno” osnovano je u decembru 2010. godine kao dobrovoljna, humanitarna, nevladina i neprofitabilna organizacija koja okuplja obolele i lečene od raka dojke, članove njihovih porodica, prijatelje i druga zainteresovana lica.

Cilj Udruženja je da pruži informacije i psihološku podršku ženama obolelim i lečenim od raka dojke, kako bi se što pre i lakše vratile normalnom životu, kao i njihovim porodicama. Udruženje radi na prevenciji raka dojke i edukaciji ženske populacije o potrebi preventivnih i redovnih pregleda.

Alarmantna statistika

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlјe Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji je u 2021. godini registrovano je 4.447 novoobolelih žena od ove vrste malignog tumora, dok je 1.765 žena umrlo od raka dojke.

Violeta Nedeljković