Naučnici su upozorili da se Evropom sve brže širi zaraznija podvarijanta kovida, koju su nazvali XEC, te da bi uskoro mogla postati dominantan soj.

- U ovom trenutku se čini da je XEC varijanta najverovatnije sledeća”, napisao je u nedjelju u objavi na X-u Eric Topol, direktor Scripps Research Translational Instituta u La Jolli, a prenosi Independent.

Dr Topol kaže da će od sada definitivno dominirati XEC podvarijanta soja omikrona koja je zaraznija od prethodnih varijanti COVIDA-19, pa očekuje da će se ubrzano proširiti.

- Prvi put je ova podvarijanta prijavljena u Berlinu u junu, a sada se "prilično brzo" širi po Evropi, Severnoj Americi i Aziji, rekao je analitičar podataka o kovidu Majk Hani.

U avgustu je Slovenija imala visoku stopu zaraze ovom varijantom, jer je više od 10 odsto uzoraka kovida iz te zemlje sadržalo KSEC.

To je hibrid ranije otkrivenih podvarijanti omikrona - KS.1.1 i KP.3.3 - novog korona virusa koji izaziva covid. KS.1.1 je takođe poznat kao FLiRT varijanta.

Novu podvarijantu covida karakterišu mutacije u molekulima građevnog bloka fenilalanina (F) promenjenih u leucin (L) i arginina (R) promenjenih u treonin (T) na proteinu šiljaka koji virus koristi da se pričvrsti na ljudske ćelije.

Još jedna podvarijanta omikrona KP.3.3 pripada kategoriji FLuKE gde je aminokiselina glutamin (K) mutirala u glutaminsku kiselinu (E) na spike proteinu, zbog čega se efikasnije vezuje za ljudske ćelije.

Do sada je više od 500 uzoraka iz 27 zemalja, uključujući Poljsku, Norvešku, Luksemburg, Ukrajinu, Portugal i Kinu, sadržalo XEC. Stručnjaci ukazuju na brz rast varijante u Danskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Holandiji.

Simptomi XEC varijante kovida


Simptomi XEC varijante su slični onima kod prethodnih varijanti kovida. To su groznica, bol u grlu, kašalj, gubitak čula mirisa, gubitak apetita i bolovi u telu.

S obzirom na to da je i dalje „član iste omikronske porodice”, stručnjaci kažu da bi adaptacija vakcina i revakcinacija trebalo da obezbede dovoljnu zaštitu od razvoja teške bolesti i hospitalizacije.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti i dalje savetuju sve da nastave da održavaju ličnu higijenu i da provode što više vremena na svežem vazduhu.

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor: Independet/Zdravlje.Kurir.rs