U Naučno-tehnološkom parku danas je održana konferencija pod nazivom “Globalne naučne inovacije u oblasti zdravlja -Inovacija. Integracija. Inspiracija”. 

Centralni panel konferencije „Istraživanje inovativnih prirodnih sastojaka zasnovanih na nauci“ je naučno analizirao važnost upotrebe autohtonih sojeva probiotika koji se prirodno pojavljuju u specifičnim geografskim regionima ili unutar određene populacije. Konkretno, na našem tržištu se već oko 40 godina intenzivno radi na razvoju probiotika, čiji je sastav prilagođen geografskom području i zdravstvenim parametrima koji odlikuju naš region i građane. Balkanski probiotik inovirali su naši naučnici iz Instituta za molekularnu genetiku i genetski inženjering i može se smatrati revolucionarnim kada su u pitanju finalna, inovativna farmaceutska rešenja.

- Današnja konferencija je divna prilika da se poveže farmacutska industrija sa naukom. Kao što i sam naziv konferencije kaže – “povezati i integrisati” i da se nauka susreće sa inovacijama, jer bez fundamentalne nauke nemamo ni primenjenu, ali ni inovacije. Razmenili smo iskustva između nauke, privrede i farmaceutskog sektora tokom današnje konferencije. Što se tiče Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, jedan od naših prioriteta je svakako primena nauke i naučnih rezultata u svrhu razvoja društva, privrede u globalnom smislu, tako da je jedan od naših prioriteta upravo razvoj inovacija na bazi naučnih rezultata - rekla je dr Marina Soković, pomoćnica ministarke za nauku, tehnološkog razvoja i inovacija.