Trka za zdravlje (Race for the cure), koja ima za cilj da ukaže na značaj borbe žena obolelih od karcinoma dojke, održana je juče po šesti put na Adi Ciganliji pod sloganom "Svakim korakom podržavamo jedni druge". Manifestacija je organizovana u susret oktobru, međunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke.

- Ovo je jedinstven međunarodni događaj koji se održava u preko 150 gradova sveta u kome učestvuje nekoliko miliona ljudi. Cilj događaja je podrška ženama koje se leče od raka dojke, da se skrene pažnja na značaj redovnih i preventivnih pregleda, jer je to najbolji način da se bolest otkrije na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja odnosno smanji smrtnost. Manifestacija je humanitarnog karaktera, a sredstvima od registracije formiraju se Ružičasti paketi namenjeni ženama na onkološkom lečenju u referentnim centrima. Samo prošle godine od prikupljenih registracija darivali smo 1.200 žena - navodi Jasmina Lukić, koordinatorka akcije iz Evropa Dona Srbija (EDS) - Srpskog foruma za borbu protiv raka dojke.

Fizička aktivnost nije samo sport

Više od 90 odsto pacijentkinja s rakom dojke može da se izleči ukoliko se dijagnoza postavi u početnom stadijumu bolesti, podseća i dodaje da se trkom takođe ukazuje na važnost fizičke aktivnosti tokom čitavog života.

trka rak dojke IMG_1152.JPG
Evropa Dona Srbija Jasmina Lukić, koordinatorka akcije

- Istraživanja ukazuju da fizička aktivnost utiče pozitivno na raspoloženje i smanjenje rizika od raka dojke. Ukoliko ste fizički aktivni više od 30 minuta dnevno možete smanjiti rizik od raka dojke za 20 odsto, dok produžena neaktivnost može da poveća rizik od oboljevanja. Fizička aktivnost nije samo sport, već takođe i šetnja, vrtlarenje, aktivnost na poslu, kućni poslovi, ples, joga, veslanje - navodi Jasmina Lukić i naglašava važnost odaziva na skrining. 

Bolest uhvatiti na početku

Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena, kako u svetu, tako i u Srbiji. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u Evropi se otkrije oko 604.900 novih slučajeva godišnje, a umre 160 000 osoba.

U Srbiji je 2021. registrovano 4.447 novoobolelih, dok je u istoj godini umrlo 1765 osoba, podaci su Instututa "Batut", a visoka smrtnost ukazuje na to da se bolest mahom otkriva u odmaklim stadijumima, sugeriše dr Mirjana Branković Magić, predsednica Evropa Dona Srbije. 

trka rak dojke IMG_1151.JPG
Evropa Dona Srbija Dr Mirjana Branković Magić, predsednica Evropa Dona Srbije

- Da bismo mogli da utičemo na učestalost karcinoma dojke, a naročito na visoku smrtnost, neophodno je da se podigne svest javnosti o ovoj bolesti, a pre svega o tome koji su to faktori rizika za njen nastanak, kao i šta je to što svako od nas može da učini da smanjimo taj rizik. Važno je da znamo i koje vrste zdravstvenih pregleda doprinose otkrivanju bolesti u početnim stadijumima kada je karcinom dojke velikim delom izlečiv, a to je pre svega odaziv žena na skrining mamografiju - ističe dr Mirjana Branković Magić, predsednica Evropa Dona Srbije.

trka rak dojke IMG_1147.JPG
Evropa Dona Srbija Sa starta trke

Ona dodaje da je EDS u 2024. godini pripremila i štampala jedan broj časopisa Rak koji je upravo posvećen navedenim temama i u kome su pobrojane aktivnosti ovog foruma. Ovaj broj časopisa Rak je štampanu u martu mesecu, povodom 20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

Srpski forum za borbu protiv raka dojke će u oktobru, drugi put za redom, raditi i na regionalnom projektu Mama budi zdrava u saradnji sa organizacijom Sve za nju iz Zagreba. Evropa Dona Srbija je, inače, članica evropske asocijacije European breast Cancer Coalition - Europa Donna sa sedištem u Milanu i podržava sve akcije koje se sprovode unutar Evropske koalicije.

Pripremila: N.L.