U ovoj ustanovi se leče oboleli iz cele zemlje, a kako je naveo direktor Instituta, dr Milan Žegarac, samo za prvih šest meseci ove godine pregledano je oko 96.000 pacijenata i izvedeno nešto više od četiri hiljade operacija.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije svakodnevno obavlja veliki proj pregleda, a kako navodi gost Dnevnika RTS-a, dr Milan Žegarac, kod karcinoma dojke, negde oko 12 odsto obolelih pripada populaciji mlađih od 45 godina, dok je kod kolorektalnih karcinoma taj procenat negde oko pet odsto.

0801-foto01-news1-nessdsdsdnad-kostic.jpg
Nenad Kostić Samo za prvih 6 meseci ove godine u Institutu je pregledano oko 96.000 pacijenata, kaže dr Žegarac

„Zato su preventivni pregledi jako važni, jer kada su u pitanju maligne bolesti, jako je bitno da se pacijenti jave na vreme. Što se ranije jave, to stalno govorimo i apelujemo, izlečenje je mnogo jednostavnije i mnogo uspešnije“, naglašava dr Žegarac.

Tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednik Vučić i resorni ministar potpisali su ugovor o izgradnji regionalnog onkološkog centra i nove bolnice. Novi centar bi trebalo da bude izgrađen ispod Kliničkog centra i pored nove dečje klinike Tiršova 2 sa kojom treba da bude povezan zbog lečenja dece.

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor:RTS/Zdravlje.Kurir.rs