Udruženja Ženski centar “Milica” u subotu 5. oktobra u 12 časova na Trgu Republike u Beogradu, i u više od 40 gradova širom Srbije, organizuje vožnju biciklima pod nazivom „Daj pedalu raku“, a povodom podrške ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke. Ove godine obeležava se 10 godina od početka ove akcije. Pokrovitelji akcije su Ministarstvo zdravlja Srbije, Institut za javno zdravlje „Batut“ i Grad Beograd.

- Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke kada se sve žene pozivaju da idu na redovne preglede. Svake godine u Srbiji raka dojke oboli oko 4.600 žena, a nažalost bitku sa njim izgubi oko 1.700 žena. Ideja za ovu akciju nastala je pre 10 godina, kada je grupa žena iz Vrnjačke banje, koje su se borile i izborile se rakom dojke, poželela da se njihov glas čuje dalje, da skrenu pažnju na prevenciju, lečenje, ali i na probleme sa kojima se žene u unutrašnjosti Srbije suočavaju - izjavila je Vesna Bondžić, predsednica Udruženja Ženski centar „ Milica“.

daj pedalu raku najava (4).jpg
Privatna Arhiva Ove godine obeležava se 10 godina od početka akcije "Daj pedalu raku"

Ona je istakla da je cilj ove akcije je bio i ostao da se svi na lokalnom i nacionalnom nivou umreže kako bi se smanjila smrtnost od raka dojke i ginekoloških karcinoma.

- Kampanija “Daj pedalu raku” je zapravo nastala iz jedne podrške devojci koja je rešila da vozi svoj prvi biciklistički maraton od Srbije do Crne Gore.

Ova kampanija imala je zadatak da se poveže Beograd i unutrašnjost Srbije i da se skrene pažnja na to da, u mnogim gradovima u Srbiji nisu postojali ultzavučni aparati na kome su žene mogle da pregledaju dojke, da pacijentkinje sa rakom dojke nisu imale podašku, da se o raku dojke nedovoljno pričalo. Zdravstvene institucije, danas u Srbiji, na sreću prepoznale su značaj ove kampanje i time joj dale dodatnu snagu.

Pripremila: Violeta Nedeljković