Prethodne studije su pokazale da mikro i nanoplastika (MNP), manja od zrna peska, može da prođe u placentu. Ovo najnovije istraživanje otkriva da sićušni plastični fragmenti mogu ostati u rastućem fetusu miša najmanje dve nedelje nakon rođenja, prema ovim podacima.

Istraživački tim koji stoji iza studije, sa Univerziteta Rutgers, pronašao je tragove mikroplastike u plućima, srcu, jetri, bubrezima i mozgu novorođenih miševa, nakon što su trudne majke udahnule fragmente poliamida-12 (PA-12), vrste najlona.

Iako se ne može isključiti da su neki fragmenti možda prošli kroz majčino mleko nakon rođenja, samo njihovo prisustvo u tako ranim ključnim trenucima u razvoju trebalo bi da bude razlog za uzbunu.

- Niko ne želi plastiku u svojoj jetri. Sada kada znamo da je tu - kao i u drugim organima - sledeći korak je da razumemo zašto i šta to znači - kaže Fibi Stejplton, vanredni profesor farmakologije i toksikologije na Univerzitetu Rutgers.

trudnica-izlozena-mikroplastici-shutterstock-2426645073.jpg
Shutterstock Izlaganje hemikalijama u ranom životnom dobu može povećati rizik od zdravstvenih problema i hroničnih bolesti kasnije u životu

Mikroplastika se širi kroz vodu, vazduh, hranu

Kako se plastični proizvodi raspadaju i šire okolinom, mogu ući u ljudsko telo kroz hranu koju jedemo, vodu koju pijemo, pa čak i vazduh koji udišemo.

Ako se ovi nalazi kod miševa odnose na ljude, a postoje dobri biološki razlozi da se veruje da je tako, onda deca dolaze na svet sa mikroplastičnim opterećenjem već prisutnim u njihovim organima i tkivima.

Šta to znači za naše zdravlje, ostaje da se vidi, ali definitivno nije pozitivno. Već smo videli da su mikroplastični zagađivači povezani sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, ali ostaje mnogo pitanja o tome kakve bi dugoročne implikacije mogle biti sve ove izloženosti MNP.

450 miliona tona plastike proizvede se svake godine

Znamo da izlaganje zagađivačima i hemikalijama u ranom životnom dobu može značajno povećati rizik od zdravstvenih problema i hroničnih bolesti kasnije u životu, a to će se najverovatnije odnositi i na mikroplastiku.

Ovi rezultati izazivaju zabrinutost zbog toksikoloških uticaja povezanih sa izlaganjem MNP, zdravljem majke i fetusa i sistemskim taloženjem čestica MNP, pišu istraživači u svom objavljenom radu.

mikroplastika-shutterstock-2140244989.jpg
Shutterstock Korišćenje plastičnih proizvoda duboko je ukorenjeno u našim svakodnevnim navikama

Uprkos upozorenjima u pogledu zagađenja životne sredine i uticaja na zdravlje, mi kao vrsta ne pokazujemo znakove da bismo mogli da se oslobodimo naših navika. One su duboko ugrađene u skoro svaki deo savremenog života, a širom sveta trenutno proizvodimo više od 450 miliona tona plastičnog materijala svake godine.

Rad se nastavlja na istraživanju načina na koje bi se više te plastike moglo reciklirati i držati van naših tela, a buduće generacije se oslanjaju na nas da to shvatimo.

- Mislim da se nikada nećemo potpuno rešiti plastike, ona je previše važna za savremeni život. Ali mislim da bismo mogli doći do tačke u kojoj ćemo imati neka pravila koja će ukazati koje su manje toksične od drugih - kaže Stejplton.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science of the Total Environment.

Prenela: O.M.

Izvor. sciencealert.com/Zdrvlje.Kurir.rs