Međunarodni kongres „Javno zdravlje – dostignuća i izazovi” održava se u čast stogodišnjice Instituta za javno zdravlje Srbije 15. i 16. oktobra u Beogradu. 

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kroz razne istorijske procese za 100 godina postojanja oblikovan je da bude bedem javno-zdravstvenih institucija u Srbiji, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Kompleksne istorijske okolnosti duže od veka, u kojima se odvijao razvoj Instituta, uticale su da njegov značaj i snaga i dalje rastu. Od samog početka, brojni izuzetno složeni istorijski događaji i procesi oblikovali su ga na način na predstavlja čvrsti temelj i bedem svih javno-zdravstvenih ustanova naše zemlje - rekao je Lončar u Sava centru, na svečanosti povodom obeležavanja veka postojanja Instituta "Batut".

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović uručila je ministru Lončaru priznaje za podršku toj ustanovi u radu.

Jovanović je takođe uručila i priznanje za doprinos u unapređenju javnog zdravlja uručila predsedniku države Aleksandru Vučiću, a plaketu je u njegovo ime preuzela njegova savetnica Verica Lazić.

Obraćajući se prisutnima, Jovanović je rekla da bez Vlade Srbije mnogi izazovi sa kojima se "Batut" susreo, ne bi bili uspešno savladani.

"Na ovom svečanom jubileju želimo da iskažemo iskrenu zahvalnost Vladi Srbije na kontinutiranoj podršci, poverenju i ulaganju u javno zdravlje, jer bez te podrške sa kojima smo se suočili ne bi bili uspešno savladani. Veliku zahvalnost dugujemo i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru na neprekidnoj saradnji, viziji i strateškoj podršci koja je omogućila modernizaciju rada Instituta i dala podršku za bolji i kvalitetniji rad. Zahvalila bih i svim prethodnim i sadašnjim ministrima, direktorima zdravstvenih ustanova, saradnicima, kolegama i zaposlenima u institutu za njihovo zalaganje", rekla je Jovanović.

Kako je navela, misija "Batuta" nije samo reagovanje u vanrednim situacijama, već i praćenje kretanja nezaraznih bolesti kada nema pandemija i prevencija i kontrola bolesti.

- Mi kao Institut učestvujemo u kreiranju zdravstvene politike Repulike Srbije. Tako smo radili pre sto godina, tako radimo danas i tako će biti uvek.

Naučni program dvodnevnog kongresa je posvećen zdravstvenim sistemima, prevenciji i kontroli zaraznih i nezaraznih bolesti, promociji zdravlja i prevenciji faktora rizik, životna sredina, mikrobiologija u javnom zdravlju, informacionim
tehnologijama u oblasti zdravlja i vanrednim situacijama.

Kongres je organizovan u vidu plenarnih predavanja, okruglih stolova i radionica i okuplja više od 600
stručnjaka iz zemlje i sveta. Pored akreditacije Zdravstvenog saveta Srbije, kongres je dobio i međunarodnu akreditaciju Evropskog akreditacionog tela i nalazi se u vrhu liste akreditovanih kontinuiranih edukacija za 2024. godinu.

U skladu sa zdravstvenom politikom Republike Srbije, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” posvećen je unapređenju zdravstvenog stanja stanovništva i zdravstvene zaštite.

Institut ima ključnu ulogu u analizama zdravstvenih kapaciteta, zdravstvenih potreba, rizika i bolesti od socijalno-medicinskog značaja.

Primenom znanja iz oblasti socijalne medicine, epidemiologije, higijene, mikrobiologije, informatike i biostatike, Institut razvoja i održavanja mehanizama koji mogu efikasno da odgovore na brojne zdravstvene izazove ovog vremena.

Kroz svoju istoriju Institut je izrastao u krovnu nacionalnu ustanovu u oblasti preventivne medicine zajedno sa 24 okružna instituta i zavoda za javno zdravlje.

Od svog osnivanja 1924. godine, nekadašnji Centralni higijenski zavod a danas Institut za javno zdravlje Srbije, menjajući više puta svoju koncepciju i ime, ostao je dosledan svojim ciljevima u sistemu zdravstvene zaštite.

U godini jubileja i u vreme pred nama, Institut za javno zdravlje Srbije će nastaviti svoj rad kao ustanova kojoj je zdravlje naših građana najznačajnija vrednost, a prevencija bolesti i promocija zdravih stilova života prioritet.

Ko je bio dr Milan Jovanović Batut?

Doktor i univerzitetski profesor, osnivač Medicinskog fakulteta, dr Milan Jovanović Batut rođen je 10. oktobra 1847. godine u Sremskim Karlovcima. Gimnaziju je učio u Pančevu i Sremskim Karlovcima, a maturirao je 1865. godine u Osijeku. Studije medicine završio je u Beču, gde su mu profesori bili slavna imena bečke i evropske medicine, navodi se na sajtu Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Prenela: N.R.