Povodom obeležavanja Meseca podizanja svesti o karcinomu jetre, stručnjaci i predstavnici pacijenata ukazali su na značaj preventivnih pregleda i testiranja na virus hepatitisa.

Vodeći faktori rizika za razvoj hepatocelularnog karcinoma je su hronične bolesti jetre, poput infekcije virusima hepatitis B i C. Pravovremena dijagnostika i adekvatno lečenje su ključni u borbi sa ovom opakom bolešću.

- Srbija od sredine ove godine ima dostupnu najsvremeniju terapiju, koja se primenjuje i u svetu za lečenje uz napredovele forme bolesti - imonoterapiju. Mogućnost lečenje definiše sam stadium bolesti. Kako bi se omogućila adekvatna nega i zbrinjavanje pacijenata koji boluju od hepatocelornog karcinoma, važne su sve karike u lancu zbrinjavanja u zdravstvenom sistemu, počev od primarne zdravstvene zaštite, preko sekundarne do tercijarne i učešće svih relevantnih specijalnosti u donošenju zajedničke odluke o lečenju i tzv. multidisciplinarni pristup u rešavanju problema - rekla je Ivana Dragojević,predsednica Udruženja za bolesti jetre Hronos, podpredsednica evropskog udruženja za bolesti jetre ELPA.

Meseca podizanja svesti o karcinomu jetre foto Milena Anđela.jpg
Milena Anđela 

Prevencija igra ključnu ulogu u sprečavanju ovog maligniteta

Svaki pacijent sa hepatocelornim karcinomom mora biti prikazan konzilijumu lekara pre donošenje odluke o bilo kakvoj vrsti lečenja.

- Posebno treba apelovati na upućivanje na redovine ultrazvučne i druge kontrolne preglede jetre, osobe koje su u povišenom riziku od dobijenja hepatocelornog karcinoma, kao što su osobe koje imaju hroničnu bolest jetre, imaju ili su imali infekciju hepatitisa B i C, gojazne osobe, osobe koje konzumiraju prekomerne količine alkohola. Ono što je cilj za naredni period je usvajanje plana za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa u Republici Srbiji za period od 2003. do 2028. godine - dodala je Dragojević. 

Prevencija hepatocelularnog karcinoma kroz lečenje hepatitisa B i C igra ključnu ulogu u smanjenju učesalosti ove maligne bolesti.

- Hronične infekcije HBV i HCV su vodeći uzroci razvoja hepatitisa, jer uzrokuju progresivno oštećenje jetre, koje može dovesti do ciroze i na kraju do karcinoma - rekla je prof. dr Ivana Milošević, infektolog, gastroenterohepatolog, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS. 

Vakcina štiti od hepatitisa i od ciroze jetre

Lečenje hroničnog hepatitisa B antivirusnim lekovima kao što su nukleozidni i nukleotidni analozi, efikasno smanjuje replikaciju virusa i samim tim sprečava progresiju bolesti, što značajno smanjuje rizik od razvoja hepatocelularnog karcinoma.

- Iako potpuno izlečenje HBV trenutno nije moguće kod većine pacijenata, supresija virusa je ključna za prevenciju daljeg uštećenja jetre i razvoja tumora. Velika stvar u prevenciji ove infekcije je vakcina, koja je u Srbiji deo obaveznog programa imunizacije i dobija se odmah po rođenju. Pokrivenost rođene dece sa tri doze vakcine u našoj zemlji je preko 95 odsto, što je svetski dobar rezultat. Ova vakcina štiti od hepatitisa, a tako i od ciroze jetre. Sa druge strane, lečenje hepatitisa C uz upotrebu direktno delujućih antivirusnih lekova može postići izlečenje u oko 98 odsto slučajeva, čime se eliminiše virus i smanjuje verovatnoća za razvoj ciroze i hepatocelornog karcinoma - dodala je prof. dr Milošević. 

hepatitis-shutterstock-735489400.jpg
Shutterstock Svako od nas bi trebalo makar jednom u životu da se testira na viruse hepatitisa

Ona je naglasila da kod pacijenata koji već imaju cirozu, iako izlečenje HCV-a smanjuje rizik kod hepatocelularnog karcinoma, ovaj rizik nije potpuno eliminisan i potrebno je nastaviti sa redovnim nadzorom. Zato je rano otkrivanje i efikasno lečenje HBV i HCV ključno u strategiji prevencije hepatocelularnog karcinoma, naročito kod visokorizične grupe pacijenata.

Iz tog razloga struka stalno apeluje da se svi građani bar jednom u životu testiraju na viruse hepatitisa, a ako postoji ponovljeni rizik za ove infekcije i više puta.

Iako je napravljen značajan napredak u lečenju, izlečenje još uvek nije moguće. 

- Iako je u poslednjih godina ostvaren značajn napredak u lečenju odmakolog hepatocelularnog karcinoma, izlečenje još uvek nije moguće. Pacijentima u našoj zemlji postale su dostupne neke od najsavremenijih terapija koje mogu da produže njihov tok bolesti i ukupno preživljavanje - izjavila je dr Marija Ristić medikalni onkolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. 

Prenela: O.M.