Prof. dr Danica Tiodorović, predsednik Udruženja dermatovenerologa, istakla je da je tokom ovogodišnje kampanje pregledano 1.647 osoba, pri čemu je otkriveno 281 suspektna promena, uključujući 32 melanoma, 91 bazocelularni karcinom, 31 skvamocelularni karcinom i 127 atipičnih mladeža. Svi pacijenti sa dijagnostikovanim suspektnim promenama upućeni su u najbliže zdravstvene centre radi hirurškog uklanjanja i patohistološke potvrde.

Prof. dr Dušan Škiljević, član izvršnog odbora Udruženja dermatovenerologa Srbije, osvrnuo se na početke besplatnih dermatoloških pregleda građana Srbije.

- Tokom pandemije COVID-19 nismo mogli da sprovedemo kampanju Euromelanom na način na koji se ona tradicionalno organizuje, uključujući masovne preglede stanovništva u brojnim gradovima Srbije. Tada je prof. Tiodorović kao, nacionalni koordinator Euromelanoma kampanje u Srbiji, inicirala besplatne preglede na teritoriji naše zemlje, a nakon toga kao predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije nastavila i proširila akciju besplatnih dermatoskopskih pregleda - naveo je profesor Škiljević.

Besplatni dermatoskopski pregledi su pokazali koliko je važno omogućiti pristup dermatološkim uslugama u sredinama gde nema dovoljno dermatologa i u poseban fokus na grupe pod većim rizikom, poput poljoprivrednika, koji su izloženi svakodnevnom UV zračenju.

dr-danica-tiodorovic.jpg
Milena Anđela Prof. dr Danica Tiodorović

Upravo zbog ovakvih rezultata, Udruženje dermatovenerologa Srbije je prepoznalo potrebu za širenjem kampanje i uključivanjem dodatnih regija, istakla je prof. dr DanicaTiodorović.

- Zbog velikog odziva stanovništva i značajnog broja dijagnostikovanih malignih promena, ove godine su pregledi organizovani u još većem obimu. Pregledi su obavljani vikendima, a volonterski ih je sprovodilo 34 dermatologa u mestima kao što su Temerin, Foča, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Gračanica, Topola, Minićevo i Soko Banja, kao i Drenovac, pored Šapca i Senta - navela je prof. dr Tiodorović.

Ovim požrtvovanim dermatolozima-volonterima, koji su učestvovali u akciji besplatnih dermatoskopskih pregleda širom Srbije, danas su podeljenja priznanja, kao i novinarkama RTS-a, Ani Stamenković i Ivani Božović

Zbog izuzetnih rezultata koji su postigli u prethodnom periodu, Udruženje dermatovenerologa Srbije planira da se akcija besplatnih pregleda nastavi i naredne godinekako bi se pokrela cela Srbija i nastavilo sa podizanjem svesti o prevenciji ranom otkrivanju malignih tumora kože.

Pripremila: N.L.