Zauške su zarazna bolest koja se širi kapljično, odnosno putem respiratornih sekreta, kada zaražena osoba kašlje, kija ili govori. Najčešće se javljaju kod dece, ali mogu zahvatiti i odrasle osobe. Vakcinacija (MMR vakcina koja štiti od malih boginja, zauški i rubeola) je glavni način prevencije.

Kako prepoznati infekciju?

Zauške obično počinju sa blagom groznicom, glavoboljom i osećajem umora. Karakterističan simptom je oticanje pljuvačnih žlezda, posebno onih između uha i vilice, što licu daje naduven izgled. Ova oteklina često izaziva bol, koji postaje izraženiji prilikom žvakanja ili gutanja.

zauške shutterstock_2402127303.jpg
Shutterstock Reč je o virusnoj infekciji, a najčešće oboljevaju deca

Osobe sa zauškama takođe mogu osetiti suvoću usta, gubitak apetita, kao i bol u mišićima i zglobovima. U nekim slučajevima, može se javiti i nelagodnost u trbuhu. Komplikacije  su retke, ali mogu biti ozbiljne i uključuju upalu testisa (orhitis) kod muškaraca, upalu jajnika kod žena, meningitis(upalu moždanih ovojnica) i gubitak sluha. Zbog toga je vakcinacija veoma važna.

Lečenje zauški je simptomatsko, što znači da se simptomi ublažavaju lekovima protiv bola i groznice, kao i odmorom.

Vakcina je obavezna 

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nephodno je da deca koja borave u predškolskim ustanovama budu vakcinisana MMR vakcinom koja se prema kalendaru vakcinacije daje deci nakon prvog rođendana.

vakcina-shutterstock-1506051596.jpg
Shutterstock MMR vakcija je daje nakon prvog rođendana

- Vrtići bi morali se pridržavaju zakona. I kad bi još i sanitarna inspekcija i jedan deo pedijatara radili svoj posao ovakve stvari se ne bi događale. Čim dete uđu u drugu godinu života mora se vakcinisati MMR-om. To je preporuka epidemiologa, zakona i velikog broja pedijatara. Deca koja nisu vakcinisana, a ušla su u drugu godinu života, što pre treba da budu vakcinisana - rekla je epidemiološkinja Verica Ilić i nagasila je da nevakcinisanu deca treba skloniti iz kolektiva dok ne prođe epidemija.

Pripremila: N.L.

Izvor: Bebac.com/Zdravlje.kurir.rs