Sa sopranom Teutom Asllani nastupali su pijanistkinja Dobrila Miljković, sopran Tanja Andrijić, mecosopran Nataša Rašić, violončelo Petra Miljković i glumica Jelisaveta Koraksić.

Domina Spasić, predsednica Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke istakla je da rak dojke predstavlja vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti širom sveta i najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Međutim, kada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva, jer su tada mogućnosti primena terapija veće i lečenje je efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena.

Spasić je istakla da budućnost onkologije leži u preciznoj personalizovanoj medicini sa multidisciplinarnim priostupom. Zahvaljujući takvom načinu lečenja i inovativnim lekovima, pacijentkinje koje boluju od karcinoma dojke u Srbiji konačno će imati sve dostupne mogućnosti za izlečenje.

Ruzicasti koncert 2410 2024-32  foto Milena Anđela.jpg
Milena Anđela Domina Spasić, predsednica Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke

Važna je decentralizacija primene inovativnih terapija

Ona je takođe istakla da kada je u pitanju kvalitet života žena obolelih od karcinoma dojke, na ovom polju imamo mogućnosti za unapređenje koje ne zahtevaju dodatne finansijske resurse. Segment na koji ne smemo zaboraviti je decentralizacija primene određenih inovativnih terapija što bi u značajnoj meri uticalo na kvalitet života žena.

Kada bi žene mogle terapiju da primaju u svom mestu stanovanja umesto da putuju i više od 100 km u jednom pravcu u neretkom broju slučajeva, načinili bi veliki pomak. Dobre primere ove prakse već imamo na polju multiple skleroze i karcinoma kolorektuma.

Povodom Međunarodnog dana i Meseca borbe protiv raka dojke Udruženje žena “Budimo zajedno” poručuje da je do sada mnogo uradjeno na podizanju svesti o prevenciji, ali toga nikada nije dosta. Zato svim ženama upućuju jasnu poruku da su redovna kontrola i prevencija neophodni.

Ruzicasti koncert 2410 2024-71  foto Milena Anđela.jpg
Milena Anđela Sopran Teuta Asllani svaki put daje podršku ovoj značajnoj akciji

Članice udruženja podsećaju da svaka devojka i žena treba da obavi samopregled dojki svakog meseca, ultrazvuk od navršene 25 godine, a sa navršenih 40 godina da počne i sa redovnim mamografskim pregledima.

Širenjem svesti o samopregledima, redovnim pregledima kod lekara, zdravim načinom života i bavljenjem fizičkih aktivnostima kod čak 33 odsto žena može da se prevenira rak dojke, a bržom dijagnostikom i savremenim lečenjem, maligne bolesti mogu da da budu, otkrivene na vreme, lečene i izlečene.

Prenela: O.M.