Slušaj vest

Nedavna studija istražuje kako mešavine uobičajenih aditiva za hranu mogu uticati na rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 (T2DM). Ultra-obrađena hrana (UPF) sada čini od 15 odsto do 60 odsto dnevnog energetskog unosa u industrijalizovanim zemljama. Sve više dokaza povezuje ovu hranu sa metaboličkim bolestima, potencijalno zbog njihovog lošeg nutritivnog kvaliteta i prisustva aditiva u hrani.

Mnogi od ovih aditiva — više od 300 odobrenih za upotrebu u Evropi — često se kombinuju kako bi poboljšali ukus, izgled i rok trajanja hrane. Iako su bezbednosne procene rađene za pojedinačne aditive, smeše aditiva nisu bile podvrgnute istom nivou ispitivanja, iako su ih konzumirale milijarde ljudi.

Ranija odobrenja često su se oslanjala na osnovne testove toksičnosti fokusirane na bezbednost genoma ili održivost ćelija bez podataka iz studija na ljudima.

Istraživanja sugerišu da aditivi mogu izazvati metaboličke probleme

Nedavna istraživanja sugerišu da određeni aditivi mogu izazvati upalu, poremetiti mikrobiom creva i doprineti metaboličkim problemima. Jedna studija je otkrila povećanu hiperaktivnost kod dece izložene mešavini boja za hranu i natrijum benzoata (hemijski spoj koji se koristi kao konzervans u hrani, pićima, kozmetici i farmaceutskim proizvodima).

stockphotohealthcareresearchersworkinginlifesciencelaboratoryyoungfemaleresearchscientistand639884194.jpg
Nedavna istraživanja sugerišu da određeni aditivi mogu izazvati upalu, poremetiti mikrobiozu creva i doprineti metaboličkim problemima Foto: Shutterstock

Studija NutriNet-Santé ranije je povezala veštačke zaslađivače i emulgatore sa hroničnim stanjima poput dijabetesa tipa 2, ali nije istraživala kako kombinacije aditiva u ultra-obrađenoj hrani utiču na metaboličko zdravlje. Nedostatak istraživanja doveo je do studije koja se fokusirala na mešavine aditiva koristeći podatke iz prethodnih studija.

Studija je obuhvatila 108.643 učesnika, koji su praćeni tokom 7,7 godina, i analizirala njihov unos aditiva u hranu. Istraživači su identifikovali dve mešavine aditiva koje su povezane sa većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 (T2DM).

Ključni nalazi

  • Mešavina 2 (emulgatori poput modifikovanih skrobova, kurkumin, kalijum sorbat) povezana je sa rizikom od dijabetesa tipa 2 kroz proizvode poput bujona, mlečnih deserata i sosova.
  • Mešavina 5 bila je složenija i sadržala je zakiseljivače (kao što su limunska i fosforna kiselina), veštačke zaslađivače (acesulfam-K, aspartam, sukralozu), boje i emulgatore (kao što su karamel boja sa sulfito-amonijakom i arapska guma), kao i razne prirodne arome i boje. Ova smeša je uglavnom bila povezana sa veštački zaslađenim ili zaslađenim bezalkoholnim pićima.

Izloženost ovim mešavinama povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za 8 odsto i 13 odsto, dok se ovaj odnos ne može objasniti samo nutritivnim profilom hrane.

Kombinacije aditiva, a ne samo pojedinačne supstance, mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2, što naglašava potrebu za pažljivijim istraživanjima bezbednosnih procena hrane. Ova studija podržava preporuku da se ograniči izloženost aditivima u svakodnevnoj ishrani.

Izvor: News-medical.net/Zdravlje.Kurir.rs

Dijabetes tip 2 povećava rizik od raka jetre i pankreasa, stručnjaci ovo povezuju sa upalama u orgnizmu