Slušaj vest

Nova studija je otkrila da ljudi koji jedu puno ultra-prerađene hrane, poput zaslađenih gaziranih pića i pakovanih grickalica, imaju veću verovatnoću da imaju veoma rane znake Parkinsonove bolesti u poređenju sa onima koji jedu vrlo malo ove hrane.

Veoma rani znaci Parkinsonove bolesti uključuju:

* Poremećaj brzog pokreta očiju u snu, gde ljudi fizički odglumljuju svoje snove dok spavaju
* Zatvor
* Depresivni simptomi
* Bol u telu
* Oštećen vid i nemogućnost adekvatnog raspoznavanja boja
* Prekomerna dnevna pospanost
* Smanjena sposobnost čula mirisa

parkinsonova-bolest-profimedia0314993104.jpg
Nova studija je otkrila da ljudi koji jedu puno ultra-prerađene hrane, poput zaslađenih gaziranih pića i pakovanih grickalica, imaju veću verovatnoću da imaju veoma rane znake Parkinsonove bolesti Foto: Profimedia

- Zdrava ishrana je ključna, jer je povezana sa manjim rizikom od neurodegenerativnih bolesti, a izbori u ishrani koje danas pravimo mogu značajno uticati na zdravlje našeg mozga u budućnosti - rekao je autor studije, dr Sjang Gao, sa Instituta za ishranu na Univerzitetu Fudan u Šangaju. 

Ishrana - modifikovani faktor koji može uticati na rizik od Parkinsonove bolesti

Procenjuje se da 1,1 milion ljudi u Sjedinjenim Državama živi sa Parkinsonovom bolešću, progresivnim poremećajem mozga koji karakterišu tremor, usporenost pokreta, ukočenost udova i problemi sa hodom i ravnotežom.

Iako ne postoji lek za Parkinsonovu bolest, neki lekovi, terapije, vežbe i promene načina života (uključujući zdravu ishranu) mogu pomoći u usporavanju progresije simptoma. Nasuprot tome, nova studija podržava ranija istraživanja koja povezuju ishranu zapadnog tipa sa visokim sadržajem prerađene hrane i crvenog mesa sa povećanim rizikom od Parkinsonove bolesti. Ishrana bogata ultra-prerađenom hranom više nego udvostručila je rizik od ranih znakova Parkinsonove bolesti. Za novu analizu, naučnici su krenuli da vide da li ultra-prerađena hrana zaista može uticati na verovatnoću pojave veoma ranih znakova Parkinsonove bolesti.

Ovi znaci, nazvani prodromalni simptomi, označavaju najraniju fazu neurodegeneracije i mogu se pojaviti godinama ili čak decenijama pre početka uobičajenijih simptoma Parkinsonove bolesti, kao što je tremor.

Istraživanje trajalo 26 godina i obuhvatilo 40.000 ljudi

Ovo istraživanje je obuhvatilo više od 40.000 odraslih koji su u proseku imali 48 godina. Nijedan od ispitanika nije imao Parkinsonovu bolest na početku studije.

Tokom praćenja koje je trajalo do 26 godina, učesnici su redovno obavljeni lekarski pregledi i popunjavali zdravstvene upitnike koji su pomogli da se utvrdi da li imaju rane znake Parkinsonove bolesti. Učesnici su takođe svake dve do četiri godine popunjavali dnevnik ishrane, navodeći šta su jeli i koliko često.

Dr Gao i njegov tim identifikovali su mnoge različite vrste ultra-prerađene hrane, uključujući:

* Sosovi, namazi i začini
* Pakovane slatke grickalice ili deserti
* Veštački ili šećerom zaslađena pića
* Hrana životinjskog porekla, kao što su hot-dogovi
* Deserti na bazi jogurta ili mlečnih proizvoda
* Pakovane slane grickalice
Jedna porcija je bila ekvivalentna jednoj limenci sode, 30 grama čipsa od krompira, jednom parčetu upakovane torte, jednom hot-dogu ili 1 kašiki kečapa.

Nakon što su izračunali koliko ultra-prerađene hrane učesnici jedu u proseku dnevno, naučnici su podelili pojedince u pet grupa. Grupa sa najvećom konzumacijom ultra-prerađene hrane jela je u proseku 11 ili više porcija dnevno, dok je grupa sa najnižom konzumacijom jela u proseku manje od tri porcije dnevno.

Rezultati, objavljeni ovog meseca u časopisu "Neurology", pokazali su da su učesnici u grupi sa najvećim unosom imali 2,5 puta veću verovatnoću da imaju tri ili više ranih znakova Parkinsonove bolesti u poređenju sa onima u grupi sa najnižim unosom.
Konzumiranje više ultra-prerađene hrane bilo je povezano sa većim rizikom za skoro sve rane simptome osim zatvora.

Autori studije naglašavaju da rezultati pokazuju samo povezanost — oni ne dokazuju da ultra-prerađena hrana izaziva Parkinsonovu bolest.

Iako su nalazi zasnovani na velikom broju učesnika, istraživači napominju da su ispitanici sami prijavili koju hranu su jeli i koliko, što možda nije tačno.

preradjena-hrana-shutterstock-288575585.jpg
Konzumiranje više ultra-prerađene hrane bilo je povezano sa većim rizikom za skoro sve rane simptome Parkinsonove bolesti Foto: Shutterstock

Hranite se pravilno za bolje zdravlje mozga

Džesika Ng, doktorka medicine , docentkinja neurologije za odrasle na Stanford Medicinskom fakultetu u Kaliforniji, smatra ove nalaze dodatnim dokazom da ishrana može uticati na rizik od Parkinsonove bolesti.

- Mislim da ova studija može promeniti način na koji lekari treba da savetuju pacijente o promenama u ishrani“, kaže dr Ng, koja nije bila uključena u istraživanje. „Nije bitno samo šta bi trebalo da jedemo, već i šta ne bi tre-balo da jedemo.“

Da bi podržala zdravlje mozga, Ng savetuje svojim pacijentima da se pridržavaju mediteranske ishrane ili MIND dijete i da ograniče unos ultra-prerađene hrane.

Ultra-prerađena hrana može povećati upalu u telu

Postoji mnogo mogućih razloga zašto ultra-prerađena hrana može povećati rizik od Parkinsonove bolesti, prema Ng. To uključuje upotrebuaditiva za hranu i hemikalija koje mogu dovesti do oksidativnog stresa - molekularnog disbalansa koji može dovesti do oštećenja ćelija.

Oksidativni stres, kaže ona, može izazvati inflamatorni odgovor koji može oštetiti crevni mikrobiom ili smanjiti proizvodnju dopamina.

Dopamin je neurotransmiter koji igra vitalnu ulogu u regulaciji pokreta. Smanjen dopamin može dovesti do nepravilnosti u motoričkim simptomima, poput onih koje se javljaju kod Parkinsonove bolesti, uključujući tremor, ukočenost i usporenost pokreta.

5 najčešćih pitanja o Parkinsonovoj bolesti: Drhtanje ruku nije jedini simptom, evo koji još znakovi su alarm za uzbunu