Slušaj vest

Ukupno јe pronađeno oko 40 tona neoznačenog i potenciјalno opasnog pilećeg mesa i prerađevina, uhapšene su za sada dve osobe, a policiјa u saradnji sa navedenim instituciјama nastavlja rad na identifikaciјi svih učesnika.

Otklonjena je direktna opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu. A šta bi se desilo da je piletina zaražena salmonelom dospela do naših tanjira?

Infekcija salmonelom je uobičajena bakterijska bolest koja utiče na crevni trakt. Bakterije salmonele obično žive u crevima životinja i ljudi i izlučuju se kroz stolicu. Ljudi se njome najčešće inficiraju preko kontaminirane vode ili hrane, objašnjavaju stručnjaci sa klinike Mejo.

Najčešći simptomi trovanja  salmonelom

Mogući znaci i simptomi infekcije salmonelom prema klinici Mejo uključuju:

- dijareju
- grčeve u stomaku
- groznice
- mučninu
- povraćanje
- jezu

- glavobolju
- krv u stolici

Prvi znaci trovanja mogu da se jave otprilike osam sati nakon konzumiranja zaražene hrane.

Neki ljudi sa infekcijom salmone nemaju simptome. Međutim, kod većine se razvije dijareja, groznica i grčevi u stomaku u roku od 8 do 72 sata nakon izlaganja. Većina zdravih ljudi se oporavlja u roku od nekoliko dana do jedne nedelje bez specifičnog lečenja.

Međutim, u nekim slučajevima, dijareja može izazvati ozbiljnu dehidraciju i zahteva hitnu medicinsku pomoć. Komplikacije opasne po život takođe se mogu razviti ako se infekcija proširi izvan creva. Rizik od infekcije salmonelom je veći kada se putuje u zemlje bez čiste vode za piće i pravilnog odlaganja otpadnih voda.

profimedia0332492375.jpg
Kod većine se razvije dijareja, groznica i grčevi u stomaku u roku od 8 do 72 sata nakon izlaganja Foto: Profimedia

Infekcija salmonelom obično je uzrokovana konzumiranjem sirovog ili nedovoljno kuvanog mesa, piletine i jaja ili proizvoda od jaja ili korišćenjem nepasterizovanog mleka.

Znaci i simptomi infekcije salmonelom uglavnom traju do nedelju dana. Dijareja može trajati do 10 dana, ali može proći i nekoliko meseci pre nego što se creva vrate u uobičajeni ritam.

Nekoliko vrsta bakterija salmonele dovodi do tifusne groznice, ponekad smrtonosne bolesti koja je češća u zemljama u razvoju.

Kada je neophodno javiti se lekaru?

Većina ljudi ne mora da traži medicinsku pomoć zbog infekcije salmonelom jer ona sama po sebi nestaje u roku od nekoliko dana.

Međutim, ako je inficirana beba, malo dete, starija osoba ili pacijent sa oslabljenim imunološkim sistemom, neophodno je javiti se lekaru u ovim slučajevima:

  • Ako bolest traje više od nekoliko dana
  • Ako je povezana sa visokom temperaturom ili se javlja krv u stolici
  • Ako izaziva dehidraciju, sa znacima kao što su manje mokrenja nego obično, tamno obojeni urin i suva usta i jezik
stockphotodillustrationsalmonellae1091209547.jpg
Sirova ili nedovoljno kuvana jaja mogu da sadrže bakterije salmonele Foto: Shutterstock

Šta uzrokuje zaražavanje salmonelom?

Bakterije salmonele žive u crevima ljudi, životinja i ptica. Većina ljudi se zarazi salmonelom konzumiranjem hrane ili vode koja je kontaminirana fekalijama.

Zaražene namirnice obično uključuju:

  • Sirovo meso, živina i morski plodovi
  • Sirova ili nedovoljno kuvana jaja
  • Nepasterizovani mlečni proizvodi
  • Voće i povrće - do kontaminacije može doći i u kuhinji, kada sokovi od sirovog mesa i živine dođu u kontakt sa nekuvanom hranom, kao što su salate
  • Hrana koja se nepravilno sprema ili čuva

Zaražene površine

Do infekcije može doći i ako ljudi dodirnu nešto što je kontaminirano, a zatim stave prste u usta

Životinje i kućni ljubimci, posebno ptice i gmizavci, mogu nositi bakterije salmonele na svom perju, krznu ili koži ili u izmetu. Neka hrana za kućne ljubimce može biti kontaminirana salmonelom i može zaraziti životinje

Preventivne metode su posebno važne kada se priprema hrana ili se neguju bebe, starije osobe kao i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom.

pranje ruku shutterstock_1393346753.jpg
Perite ruke sapunom i vodom 20 sekundi Foto: Shutterstock

Neophodna je besprekorna higijena

Temeljno pranje ruku može pomoći u sprečavanju prenosa bakterija salmonele u usta ili bilo koju hranu koju pripremate. Perite ruke sapunom i vodom 20 sekundi nakon što:

  • koristite toalet
  • promenite pelenu
  • priptemate sirovo meso ili piletinu
  • očistite izmet kućnih ljubimaca
  • dodirujte kućne ljubimce ili druge životinje ili mesto gde borave (posebno gmizavce ili ptice)

Da biste sprečili unakrsnu kontaminaciju:

  • Čuvajte sirovo meso, piletinu i morske plodove dalje od druge hrane u frižideru
  • Ako je moguće, u kuhinji koristite dve daske za sečenje — jednu za sirovo meso, a drugu za voće i povrće
  • Nikada ne stavljajte kuvanu hranu na neoprani tanjir na kome je prethodno bilo sirovo meso
  • Površine za pripremu hrane temeljno operite sapunom i vodom
  • Izbegavajte da jedete sirova jaja - domaće testa za kolače, sladoled, majonez, sadrže sirova jaja. Ako morate da konzumirate sirova jaja, uverite se da su pasterizovana.
  • Takođe, obavezno dobro kuvajte hranu i odmah stavite u frižider ili zamrznite hranu.

izvor: mayoclinic.org/zdravlje.kurir.rs

Zašto su tokom leta češće infekcije salmonelom i ešerihijom? Evo kako da pravilno čuvate hranu i izbegnete rizike