Objavljena lista 30 patogena koji bi mogli uzrokovati sledeću pandemiju: Evo koji virusi i bakterije su pretnja

Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija objavila je listu sa više od 30 patogena koji mogu da izazovu sledeću pandemiju. Listu je sastavilo 200 naučnika iz više od 50 zemalja, nakon što su pregledali uži izbor od 1.600 bakterija i virusa.

Jedan od najopasnijih virusa trenutno je ptičji grip H5N1, koji se širi u SAD i za koji naučnici strahuju da bi lako mogao da mutira i prenosi se između ljudi, napominje Svetska zdravstvena organizacija.

  • Denga groznica - Strah od denga groznice, koju prenose komarci, raste jer se bolest širi u velikim razmerama.
  • Majmunske boginje - Majmunske boginje, koje su izazvale globalnu epidemiju 2022. godine, takođe su na listi opasnih bolesti zbog izbijanja smrtonosnijeg i zaraznijeg soja u Africi.
  • Hantavirus i drugi virusi - Na listi su i hantavirus, koji se širi među glodarima, virus Zapadnog Nila koji prenose komarci, grip i kovid.
  • Velike boginje - Iako su velike boginje iskorijenjene, postoji strah da bi se mogle slučajno osloboditi zbog nesreće u laboratoriji i brzo proširiti, s obzirom na to da malo ljudi trenutno ima imunitet protiv njih.
  • Lasa groznica - koju prenose glodari, može izazvati krvarenje iz desni, očiju i nosa, kao i napade kod pacijenata.

Metodologija Istraživanja

Oni koji su označeni kao „pandemijski potencijal“ su vrlo prenosivi ili sposobni da izazovu ozbiljne bolesti kod ljudi. Najopasnije bolesti su one za koje pacijentima nisu dostupne vakcine ili tretmani.

Promene u listi

Dok je list iz 2017. i 2018. godine uključivao svega desetak uzročnika bolesti, istraživači su sada proširili listu zbog povećane mogućnosti širenja bolesti sa životinja na ljude i između delova sveta.

Urbanizacija i krčenje šuma povećali su kontakt između divljih životinja i ljudi, dok sve veće međunarodno putovanje stvara nove prilike za širenje bolesti.

Shutterstock 
Oni koji su označeni kao „pandemijski potencijal“ su vrlo prenosivi ili sposobni da izazovu ozbiljne bolesti kod ljudifoto: Shutterstock

Klimatske promene i prioriteti

Postoji zabrinutost da bi klimatske promene mogle podstaći izbijanje bolesti širenjem na nova područja.

- Proces određivanja prioriteta pomaže da se identifikuju kritične praznine u znanju koje treba hitno rešiti - rekla je dr Ana Marija Henao Restrepo, koja je predvodila tim naučnika koji je sastavio listu.

Bakterije na listi

Pet bakterija je takođe na listi, uključujući koleru, koja može izazvati stomačne tegobe, i Yersinia pestis, bakteriju koja izaziva kugu. Ostale bakterije uključuju Nipah virus, koji prenose slepi miševi i može izazvati ozbiljno oticanje mozga.

Profimedia 
Nipah virus, koji se prenosi slepim miševima i može izazvati ozbiljno oticanje mozgafoto: Profimedia

Za mnoge bolesti uključene u listu, do sada su dijagnostikovani samo sporadični slučajevi, ali istraživači upozoravaju da bi mogle izazvati izbijanje zaraze ako dobiju mutacije koje ih čine sposobnijim za širenje među ljudima.

Većinu bolesti prenose krpelji, slepi miševi, komarci, glodari ili ljudi, i često se šire respiratornim putem.

Prenela: N.R.

Izvor: Dailymail.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs

ž