NEOBIČNO JE POMERAO OKO, A ONDA JE STIGLA STRAŠNA VEST: Bio je samo beba od 14 meseci kada mu je otkriven TUMOR, a onda...
Ilustracija, Foto: Richard Šemík / Panthermedia / Profimedia

važno je

NEOBIČNO JE POMERAO OKO, A ONDA JE STIGLA STRAŠNA VEST: Bio je samo beba od 14 meseci kada mu je otkriven TUMOR, a onda...

Zdravlje dece -

Par iz Engleske upozorava druge roditelje na suptilne znakove tumora na mozgu kod dece.

Roditelji Mirijam i Kolin Ekvort primetili su da njihov sin Zek, tada star 14 meseci, čudno pomera oko.

Zek Ekvort, tumor
foto: Printscreen/Facebook

Odveli su ga kod lekara, gde mu je urađen magnetna rezonanca i kasnije mu je dijagnostikovan gliom optičkog nerva, tumor na mozgu koji polako raste u optičkom nervu ili oko njega, koji povezuje oko sa mozgom, kako objašnjava Bostonska dečja bolnica.

- Ovo je bilo veoma teško vreme za porodicu. Zaku je bilo teško, a nama je bilo teže da ga vidimo kako ne može da bude dete - nastavila je ona.

Ubrzo nakon njegove dijagnoze, biopsijom je otkriveno da ima mutaciju zvanu BRAF - V600E, koja aktivira MAPK signalni put - što dovodi do nekontrolisane podele ćelija i rasta tumora. Ipak, morao je da prođe mnoge runde hemioterapije za lečenje tumora, koji se povremeno koristi na nekanceroznim masama u pokušaju da ih smanji, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva.

Njegov tumor je ostao stabilan devet meseci, ali je onda ponovo počeo da raste.

Kao rezultat toga, primio je još rundi hemioterapije, sve dok nije dobio priliku da isproba dabrafenib, lek protiv raka koji pomaže u lečenju onih sa BRAF mutacijom u tumoru, prema Nacionalnom institutu za rak. Odobren je u junu 2022. za upotrebu kod osoba starijih od šest godina.

Zek, koji sada ima 11 godina, dobro je reagovao na lek i ostaće na leku dok ne postane tinejdžer.

Zek Ekvort, tumor
foto: Printscreen/Facebook

- Zek ima dobar kvalitet života, što mu omogućava da se emocionalno oporavi od onoga što je iskusio u svojim mlađim godinama - rekla je majka Mirijam za "SWNS".

Dok u narednim godinama polako prestaje da uzima lek, lekari će pratiti njegov tumor da vide kako reaguje.

- Svakog dana se osećamo blagosloveno što smo dobili ovu opciju lečenja koja menja život. To je Zaku dalo priliku da živi relativno normalnim životom - priča majka.

Iako je Zeku sada oštećen vid, on je u stanju da živi svoj život kao i svako drugo dete njegovih godina i ne dozvoljava da ga dijagnoza sputava, a skoro da ima crni pojas u karateu.

- Zek je u stanju da živi relativno normalnim životom koji mu omogućava da ima sopstveni identitet, ovaj tretman mu je to dao, dao nam je više kvalitetnog vremena kao porodici - rekla je Mirijam.

Ona je dodala da je porodica zahvalna profesoru Darenu Hargrejvu, specijalisti pedijatrijske neuroonkologije u londonskoj bolnici Grejt Ormond strit, gde je Zak lečen.

- Neverovatno smo zahvalni profesoru Hargrejvu i celom njegovom radu, i zahvalni smo na istraživanju koje znači da Zac može da uradi toliko stvari koje rade 11-godišnji dečaci - rekla je ona.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Isto tako, Hargrejv je strastven u svom istraživanju i naglasio je da su "ljubazniji" tretmani za decu sa tumorima na mozgu prioritet.

- Standardni tretman za tumore mozga niskog stepena može uključivati višestruke runde lečenja, uključujući operaciju, hemoterapiju i radioterapiju, tokom mnogo godina njihovog života, a to često ima duboke dugoročne efekte na njihovo zdravlje - rekao je on.

- Želimo da naše istraživanje poboljša živote dece sa dijagnozom tumora na mozgu, a istraživanje koje ćemo sprovesti sa ovim finansiranjem će nam omogućiti da to uradimo - prenosi "The Post" doktorove reči.

(Kurir.rs/Telegraf)

Bonus video:

09:44

LEKARI U NIŠU IZVELI ČUDO: Milici u osmom mesecu otkriven tumor, na respiratoru rodila ćerkicu na kom je primila i hemioterapije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track