DA LI TREBA KUPATI DECU ZARAŽENU OVČJIM BOGINJAMA? Pedijatar otkriva gde roditelji najčešće greše: PROBLEM JE SA STARIJOM DECOM
Foto: Kurir TV

kurir tv

DA LI TREBA KUPATI DECU ZARAŽENU OVČJIM BOGINJAMA? Pedijatar otkriva gde roditelji najčešće greše: PROBLEM JE SA STARIJOM DECOM

Zdravlje dece -

Iako varičele, ili u narodu ovčje boginje, nisu tipična zrazna bolest tokom letnjeg perioda, ona se registruje i ovog meseca.

S obzirom na to da se lako prenosi u kolektivu među decom do sedam godina starosti, dovoljno je jedno zaraženo dete pa da cela grupa oboli.

Kako se ponašati leti kada dete dobije boginje, proveravala je jutros u Domu zdravlja “Novi Sad” novinarka Kurir TV Staša Keneški.

- Razlika u broju obolelih leti i zimi je očigledna. Varičele imaju sezonski karakter pojavljivanja i deca češće obolevaju kad su u zatvorenom prostoru. Prošle nedelje imali smo 20-ak zaraženih varičelama. što je drastično manji broj - kaže pedijatar, dr Galina Gavanski.

Otkrila je i da mnogi roditelji greše kad misle da ne treba da tuširaju decu zaraženu ovčjim boginjama.

04:37

DA LI TREBA KUPATI DECU ZARAŽENU OVČJIM BOGINJAMA? Pedijatar otkriva gde roditelji najčešće greše: PROBLEM JE SA STARIJOM DECOM

- Deca koja su obolela od ovčjih boginja, prioritetno imaju promene po koži, od malih crvenih tačkica, preko bibuljičica, pa do malih mehurića koji pucaju i prskaju, predstavljaju pravo oštećenje kože. Na ovim temperaturama je jako važna nega kože. Potpuno je pogrešno verovanje da decu ne treba kupati ako imaju varičele. Koža se nebrigom može inficirati bakerijama, naročito tokom leta. Moj prvi savet je da roditelji tuširtaju decu mlakom vodom, može se koristiti i blagi gel za tuširanje, a zatim sušenje peškirom u vidu tapkanja. Trebalo bi da sačuvamo svaki taj mehurić da ne pukne jer su to ulazna vrata za bakterijsku infekciju - objašnjava dr Gavanski.

Na kraju je posavetovala sve da vakcinišu svoju decu jer je to odličan vid zaštite od varičela.

- Naravno da preporučujem vakcinu. Mlađa deca lako preleže varičelu, ali starija kad su imunokompromitovana imaju znatno težu sliku. Mogu dobiti upalu mozga, moždanicu, bakterisjke infekcije i upale pluća. A vakcina je veriliks, daje se u dve doze u razmaku od četiri nedelje i odlična je zaštita. Za žene koje nisu rađale, apreležale su, one ne moraju da se vakcinišu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track