U ZDRAVOM TELU JESTE ZDRAV DUH: Naučnici dokazali da sport pozitivno utiče na psihički razvoj dece
Foto: Shutterstock, Ilustracija

korisne aktivnosti

U ZDRAVOM TELU JESTE ZDRAV DUH: Naučnici dokazali da sport pozitivno utiče na psihički razvoj dece

Zdravlje dece -

Deca koja se redovno bave sportom od ranog uzrasta imaju dugoročno bolje mentalno zdravlje, rezultat je osmogodišnje studije sprovedene na Univerzitetu Kvizlenda u kojem je učestvovalo 4.200 dece. Bavljenje timskim sportom posebno je važno za decu koja imaju problema sa ispoljavanjem svojih emocija i sklapanjem prijateljstava sa svojim vršnjacima.

Istraživanje, koje se fokusiralo na benefite timskih sportova poput fudbala, kriketa, netbola, ali i individualnih sportova kao što su karate, tenis i gimnastika, pokazalo je da redovno učešće u sportskim aktivnostima od ranog detinjstva vodi ka boljem mentalnom zdravlju u periodu adolescencije.

“Najbolje rezultate su imala deca koja se bave timskim sportovima, što naučnici povezuju sa društvenim aspektom okruženosti i saradnje sa vršnjacima, mogućnosti za sklapanjem novih prijateljstava, ali i zajedničkim radom sa članovima tima na ostvarivanju zacrtanog cilja”, istakao je dr Asad Kan, vođa istraživanja.

Čak 59 odsto dečaka bavi nekom vrstom timskog sporta, kod devojčica je učešće samo 26 odsto,
Čak 59 odsto dečaka bavi nekom vrstom timskog sporta, kod devojčica je učešće samo 26 odsto,foto: m@t.d / Alamy / Alamy / Profimedia

Manji procenat devojčica u timskim sportovima

Prema podacima Australijskog instituta za zdravlje, u toj zemlji oko 14 odsto dece uzrasta između četiri i 11 godina doživljava neki oblik mentalnog poremećaja, pri čemu se problemi češće javljaju kod dečaka nego kod devojčica.

“Naši nalazi su pokazali da dečaci koji se bave timskim sportom imaju manje psiholoških problema ali i bolji kvalitet života kada je u pitanju mentalno zdravlje. Međutim, dok podaci pokazuju da se čak 59 odsto dečaka bavi nekom vrstom timskog sporta, kod devojčica je učešće mnogo manje, samo 26 odsto, na čemu bi trebalo da se poradi jer je uzrok tome verovatno nedostatak samopouzdanja u svoje fizičke sposobnosti, ili možda stereotip da su timski sportovi rezervisani isključivo za dečake”, smatra dr Kan.

Osim toga, neki od mogućih razloga manjeg interesovanja devojčica za timske sportove jesu nedostatak mogućnosti da se bave sportom ili nepostojanje izbora kada su u pitanju sportovi koji su na raspolaganju u okviru školskih ili vanškolskih aktivnosti.

Izvor: News medical

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track