ZAŠTO JE VAKCINACIJA PROTIV HPV-A NA NISKOM NIVOU? Efikasnost varira između 80 i 90 odsto: Evo šta pedijatri poručuju roditeljima
Foto: Shutterstock

srbija

ZAŠTO JE VAKCINACIJA PROTIV HPV-A NA NISKOM NIVOU? Efikasnost varira između 80 i 90 odsto: Evo šta pedijatri poručuju roditeljima

Zdravlje dece -

Srbiji je za godinu dana vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), primilo oko 27 000 devojčica i dečaka, što je poražavajuće malo, posebno za zemlju u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice.

Prema podacima Svetske Zdravstvene Organizacije efekat zaštite od virusa nakon imunizacije može biti i do 95 odsto. U našoj zemlji vakcinu protiv HPV-a devojčice i dečaci mogu da prime o trošku RFZO.

Prvo pitanje koje roditelji često postavljaju je da li je vakcina sigurna. Vakcina je potpuno bezbedna. Ona se primenjuje širom sveta od 2006. godine, i tokom tog perioda nije zabeležen nijedan ozbiljan slučaj teških komplikacija ili bolesti usled vakcinacije.

04:17

VAKCINA

Važno je napomenuti da sama vakcina ne može izazvati infekciju HPV virusom. Svetska zdravstvena organizacija klasifikuje ovu vakcinu kao izuzetno sigurnu. Što se tiče efikasnosti, ona varira između 80 i 90 procenata. Rak grlića materice je jedan od retkih karcinoma koji se može sprečiti. Sve što treba da uradite je da se vakcinišete.

Preporučuje se da se HPV vakcina primeni kako kod devojčica, tako i kod dečaka. Republički fond za zdravstveno osiguranje odobrava primenu ove vakcine za uzrast od 9 do 19 godina. Međutim, da bi se postigla najbolja efikasnost, deca bi trebala da prime vakcinu pre nego što postanu seksualno aktivna, obično između 11. i 14. godine.

Jedno od mesta gde roditelji mogu dobiti odgovore na svoja pitanja je udruženje "Progovori". Ovo udruženje pruža podršku i bori se protiv raka jajnika i grlića materice, a članovi su često žene koje se suočavaju s ovim bolestima.

- Infekcije HPV virusom su najčešće između 25. i 40. godine kada su ljudi najseksualno aktivniji. U određenim slučajevima, vakcina se može primeniti i kod starijih osoba. Postoje testovi koji mogu utvrditi prisustvo HPV virusa, i ako nema infekcije, vakcina je i dalje efikasna, čak i do 90%. Kao i kod drugih vakcina, postizanje dobrih rezultata zahteva veći broj vakcinisanih osoba - rekla je Gorica Đokić iz udruženja "Progovori".

Zaraza, Infekcija, Virusi

Iz Doma zdravlja Simo Milošević na Banovom brdu izveštavaju da su zadovoljni dosadašnjim odzivom građana.

- Interesovanje je veliko, a odziv je dobar. Vakcina je dostupna putem Fonda za zdravstveno osiguranje već godinu dana, odnosno od juna prošle godine. Do sada su dali oko 2500 doza, od čega je oko 1200 doza HPV vakcine. Interesovanje raste iz dana u dan, a očekuje se da će se povećati još više - kazala je dr.sci.med.Marija Kostić Vučićević.

U početku su se više vakcinisale devojčice, ali sada sve više i dečaci, jer pedijatri ukazuju na koristi HPV vakcine i za njih.

U zemljama gde je ova vakcina dostupna već 15 godina i više, i gde je procenat vakcinisane dece između 80 i 90 odsto, učestalost obolevanja i smrtnosti od raka grlića materice i drugih oboljenja izazvanih HPV-om značajno je smanjena. U Srbiji, izgleda da je glavni izazov i dalje nedostatak informacija.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:09

OVOM TAKTIKOM OPOZICIJA ŽELI DA NADMURNI VLAST? Lacmanović nema dilemu: Kalkulacije im padaju u vodu, imaju veliki propust!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track