POSLEDICE MOGU BITI FATALNE! Dr Milićević upozorio: Nemojte davati suplement deci na svoju ruku! Bez pravog razloga JAKO JE OPASNO
Foto: Tim Edukacija

kurir tv

POSLEDICE MOGU BITI FATALNE! Dr Milićević upozorio: Nemojte davati suplement deci na svoju ruku! Bez pravog razloga JAKO JE OPASNO

Zdravlje dece -

U Srbiju je stigao novi trend uspavljivanja dece, ali stručnjaci upozoravaju da posledice mogu biti fatalne!

Naime, roditelji u čaj, mleko ili vodu na svoju ruku sipaju nekoliko kapi suplementa melotonina.

Ovaj trend kod nas je stigao sa Zapada, a o tome koliko je ovo štetno po zdravlje mališana reporter Kurira Saša Dobrijević razgovarao je sa pedijatrom, dr Sašom Milićevićem.

Online kupovina, Hangar, Universal Food, Folinomel, Policistični jajnici, Anovulacija, Sterilitet, Opadanje kose, Mioinozitol, Melatonin, Folna kiselina
foto: Promo

Melatonin, hormon koji igra ključnu ulogu u regulaciji sna i budnosti, sve više se koristi u pedijatrijskoj praksi kako bi se pomoglo deci da lakše zaspu.

Međutim postoje opasnosti i nepravilnosti u korišćenju ovog hormona kod najmlađih.

Pedijatar je izneo svoju zabrinutost i stavove gledaocima Kurir televizije.

- Melatonin se prirodno luči u organizmu tokom noći i igra ključnu ulogu u uspostavljanju ciklusa spavanja i budnosti. Međutim, sve je češća upotreba melatonina kao dodatka za decu kako bi se olakšalo uspavljivanje.

Saša Milićević
foto: Kurir tv

Kako kaže, bez opravdanog razloga, to zaista može biti jako opasno!

Jedna od glavnih zabrinutosti je nedostatak medicinskih indikacija za upotrebu melatonina kod dece radi lakšeg uspavljivanja. Melatonin se često primenjuje kod dece sa autizmom ili drugim neurološkim oboljenjima. Međutim, davanje ovog hormona kao rutinske mere za uspavljivanje smatra se neprikladnim.

- Melatonin i serotonin su povezani - kaže dr Milićević, dodajući da postoji zabrinutost da bi korišćenje melatonina kod dece moglo uticati na nivo drugih hormona i remetiti hormonalnu ravnotežu.

Takođe, postoji zabrinutost da bi "dugoročna upotreba melatonina mogla dovesti do predoziranja i drugih neželjenih efekata".

05:20

NEMOJTE DAVATI DECI OVAJ SUPLEMENT NA SVOJU RUKU! Dr Milićević upozorio: Bez opravdanog razloga MOŽE BITI OPASNO

- Melatonin može uzrokovati češće mokrenje, glavobolje i promene raspoloženja kod dece. Plač deteta ne sme da se sprečava lekovima koji će samo taj plač suzbiti - naglasio je Milićević.

On ističe važnost pronalaženja pravog razloga za plač deteta i konsultaciju sa pedijatrom kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje.

Naglasio je da se ovaj hormon ne sme koristiti bez valjanih medicinskih indikacija i da postoji potreba za većom pažnjom pri primeni ovog suplementa kod najmlađih.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:37

SAN MI JE EVROPA, KREĆEM NA ČASOVE GLUME! Vojaž progovorio o svom PRVOM KONCERTU, a onda otkrio više o svojoj NOVOJ DEVOJCI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track