OPREZNO ZA BOBA ČAJEM: Popularna tinejdžerska poslastica može da bude OPASNA
Foto: Profimedia

NIJE ZDRAVO

OPREZNO ZA BOBA ČAJEM: Popularna tinejdžerska poslastica može da bude OPASNA

Zdravlje dece -

Mlečni čajevi, među kojima i međ decom popularni Boba (Bubble) čaj, postali su u poslednje vreme vrlo popularni širom planete, a potiču iz Kine i drugih azijskih zemalja. Međutim, poslednja istraživanja ističu da postoji veza između ovakvih napitaka i problema sa mentalnim zdravljem

Istraživači sa Centralnog univerziteta za finansije i ekonomiju u Kini anketirali su 5.281 studenta iz Pekinga, otkrivši da mlečni čajevi ne samo da izazivaju zavisnost, već se dovode u vezu i sa problemima kao što su depresija i anksioznost.

"Naša studija je pokazala da mlečni čajevi, koji su postali popularni širom sveta, pogotovu među omladinom, mogu da dovedu do zavisnosti, koja se dalje dovodi u vezu sa pojavom depresije, anksioznosti i suicidalnim mislima”, zaključaj je studije objavljene u “Časopisu afektivnih poremećaja”.

Od ukupnog broja ispitanika, skoro polovina je priznala da pije najmanje jednu šolju neke vrste mlečnog čaja nedeljno. Koristeći priznatu skalu zavisnosti, koja se bavi faktorima kao što su stalna želja za proizvodom i preterana konzumacija, tim je ustanovio da neki mladi ljudi pokazuju znake zavisnosti. Osim dodatnog šećera, mlečni čajevi često sadrže kofein, a postoji zabrinost da ovakva pića mogu da dovedu do lošeg raspoloženja i izolovanosti od društva kod mladih adolescenata.

Dete, Depresija
foto: Shutterstock

U ovoj studiji, konzumiranje mlečnog čaja je dovedeno u vezu sa usamljenošću i depresijom. Iako studija nije tražila uzrok tome, kao potencijalni problem koji treba da se ispita navode sve veću popularnost ovih čajeva, jer smatraju da mladi koriste ove napitke kao način za regulaciju emocija, kao i da ova pića mogu da izazovu zavisnost i da budu štetna koliko i društvene mreže i droga.

“Rezultati pokazuju da konzumacija mlečnog čaja može da dovede do simptoma zavisnosti, koji uključuju učestalost konzumacije, zavisnost/žudnju za proizvodom, nameru da se zaustavi ali i nemogućnost zaustavljanja konzumiranja, toleranciju na proizvod i osećanje krivice zbog preteranog korišćenja proizvoda“, navod istraživači.

Tim preporučuje da se uvedu mere zaštite od fizičkih i mentalnih problema koji bi mogli biti povezani sa preteranim konzumiranjem mlečnog čaja, koji uključuju probleme kao što su gojaznosti i karijesa, ali i zavisnost i depresiju.

Izvor: Science Alert

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track