DOJENJE NE ŠITITI SAMO BEBU VEĆ I ZDAVLJE MAJKE: Smanjuje rizik od raka i poboljšava imunitet
Foto: Shutterstock

dvostruka korist

DOJENJE NE ŠITITI SAMO BEBU VEĆ I ZDAVLJE MAJKE: Smanjuje rizik od raka i poboljšava imunitet

Zdravlje dece -

Poznato da majčino mleko ima pozitivne efekte na imunitet bebe jer nije samo hrana, već sadrži antitela i korisne bakterije, bioaktivne peptide i neurotransmitere koji prelaze iz majčinog organizma u bebin i na taj način štite imunitet i zdarvlje novorođenčeta.

- Dojenje obezbeđuje korisne efekte kako za zdravlje bebe tako i majke. Sprečava razvoj imunoloških patologija, smanjuje učestalost dijareje, infekcija i alergija posebno tokom prvih šest meseci, smanjuje rizik od oboljevanja od raka dojke pre menopauze kod majke - istakla je Asension Markos, profesor istraživač u Višem savetu za naučnoistraživački rad (CSIC)

Stručnjaci posebno ističu važnost dojenja u prvih šest meseci jer je uočeno da kod beba kod kojih je rano uvedena dohrana, postoji veći rizik od oboljevanja od respiratornih infekcija, gastroenteritisa, gojaznosti, dijabetesa tipa 1 i atopijskog ekcema (ako je prehrana uvedena između 4. i 6. meseca). Zato, kako ističu, prehranu ne treba uvoditi pre nego što beba napuni šest meseci.

(kurir.rs/infosalus.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track