KADA JE VREME ZA PRVI ODLAZAK KOD ZUBARA? Ovo je kratak vodič za rad sa malim pacijentima
Foto: Shutterstock

Stomatolog savetuje

KADA JE VREME ZA PRVI ODLAZAK KOD ZUBARA? Ovo je kratak vodič za rad sa malim pacijentima

Zdravlje dece -

Kada dete napuni dve godine vreme je za prvu posetu stomatologu. Razlog ove posete treba da bude isključivo upoznavanje sa stomatologom, ordinacijom, prostorom, opremom…Cilj je da se vaš mališan postepeno upozna i navikne na osoblje, ambijent, zvuke i mirise u zubarskoj ordinaciji kako u trenutku kada mu bude neophodna neka intervencija na zubima bio spreman.

- Idealno je već sa dve godine krenuti na preglede kod stomatologa. Mi uvek savetujemo da deca dolaze sa roditeljima kad oni imaju zakazane posete, kako bi poseta stomatologu postala rutina. Predlažemo da roditelji razgovaraju s decom i na neki način ih pripreme za prvi pregled. Lično ne volim da kad prvi put dođu u moju ordinaciju nešto radimo, već da ih upoznamo sa mestom gde radimo i eventualno opremo zubiće, da akcenat bude na druženju i prijatnosti – objašnjava dr stomatologije Nataša Vukadinović, spec. ortopedije vilica u DZ "Savski Venac".

Nataša Vukadinović, spec. ortopedije vilica
Nataša Vukadinović, spec. ortopedije vilicafoto: Privatna Arhiva

Prilagođavanje se odvija na više nivoa

Prema njenim rečima iskustva iz kliničke prakse ukazuju da uspešan tretman dece u stomatologiji zavisi i od veštine prilagođavanja komunikacije i ponašanja razvojnom nivou deteta.

- Prilagođavanje se odvija na više nivoa, od ambijenta ordinacije sa pratećim detaljima (npr.bombone koje smanjuju rizik od nastanka karijesa) do kontakta i sadržaja komunikacije. Ovaj vodič je osmišljen kao interakcija pacijent, roditelj i stomatolog sa sledećim ciljevima, a to su upoznavanje, redukcija nelagodnosti i straha od stomatologa, razvoj svesti kod dece i roditelja o značaju oralnog zdravlja, razvoj pozitivnog stava prema odlasku kod stomatologa, izgradnja odnosa poverenja, pružanje dentalne nege i lečenja na konforan, minimalno invanzivan, bezbedan i efikasan način.

Deca, Zubar, Stomatolog
foto: Shutterstock

Empatija, tolerancija, fleksibilnost

Osim toga, kaže naša sagovornica, stomatolog pored razvijenih komunikacionih veština i sposobnosti prilagođavanja individualnim osobinama deteta, mora da poseduje empatiju, toleranciju, fleksibilnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track