DECU MLAĐU OD 2 GODINE SKLONITE OD EKRANA! U suprotnom rizikujete da kasnije imaju problem u ponašanju i DEČIJU DEPRESIJU
Foto: Shutterstock

PEDIJATRI UPOZORAVAJU

DECU MLAĐU OD 2 GODINE SKLONITE OD EKRANA! U suprotnom rizikujete da kasnije imaju problem u ponašanju i DEČIJU DEPRESIJU

Zdravlje dece -

Deca mlađa od dve godine ne bi trebalo da gledaju u bilo kakav ekran, telefonski, kompjuterski, pa ni televizijski, dok bi deca starosti od 2 do pet godina smela da provedu samo sat vremena dnevno uz neki od ovih uređaja, savetuje Švedsko udruženje pedijatara.

Stručnjaci širom sveta već duže vreme upozoravaju da bi trebalo doneti zakon o tome koliko roditelji smeju da dozvole deci da koriste razne oblike medija, jer smatraju da je ograničavanje pristupa ovakvim uređajima od kritičkog značaja za dečije sticanje zdravih navika u ishrani, ali i drugih važnih životnih veština, kao što je bezbednost u saobraćaju.

Prva vlada koja je donela bilo kakvu uredbu koja se tiče ove teme jeste Danska, čiji su zvaničnici u septembru doneli pravilo po kojem deca mlađa od dve godine samo u “posebnim slučajevima”, kao što su poteškoće u učenju, mogu da koriste digitalne uređaje.

- Iako digitalni uređaji mogu da obezbede korisne informacije, zabavu i kontakt sa drugim osobama, mozgovi male dece nisu dovoljno razvijeni da bi shvatili ovakvu upotrebu ovih uređaja. Nasuprot tome, istraživanja su pokazala da prerano izlaganje dece digitalnim uređajima može da ima negativan uticaj na dečiji razvoj – stoji u saopštenju koje je objavilo Švedsko udruženje pedijatara.

Mobilni Telefon, mala deca
foto: Shutterstock

Deca koja redovno koriste pametne telefone, tablete i kompjutere su više razdražljiva, imaju lošiju koncentraciju i mogu da zapamte upola manje informacija nego njihovi vršnjaci koji nisu toliko izloženi digitalnim uređajima. Osim toga, kod dece koja više vremena provode ispred ekrana postoji veći rizik od razvoja problema u ponašanju ili dečije depresije. Stoga lekari pozivaju roditelje, ali i druge odrasle osobe da kontrolišu dečije korišćenje digitalnih uređaja.

Svetska zdravstvena organizacije izdala je slično upozorenje još 2019. godine, u kojem je savetovala da deca mlađa od tri godine ne bi trebalo da gledaju televozor i igraju igrice na tabletima. Osim toga, prema tadašnjim smernicama deca između tri i četiri godine ne bi smela da koriste digitalne uređaje duže od sat vremena dnevno.

Iako je postojalo neslaganje oko ovih smernica međ stručnjacima iz različitih delova sveta, tokom pandemija koronavirusa došlo je do povećanog izlaganja dece digitalnih uređajima, zbog vanrednog stanja ali i privremenog zatvaranja škola, zbog čega su mališani širom sveta morali da sede sami u kući. Tako smo danas od smernica došli do neophodnosti uvođenja pravnih osnova za kontrolisanje dečijeg pristupa digitalnim uređajima.

Izvor: Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track