DECA KOJOJ RODITELJI "NE DAJU DA DIŠU" MNOGO PATE: Evo koji mentalni poremećaji im prete
Foto: Stock

NEZDRAVO PONAŠANJE

DECA KOJOJ RODITELJI "NE DAJU DA DIŠU" MNOGO PATE: Evo koji mentalni poremećaji im prete

Zdravlje dece -

Deca kojima roditelji “ne daju da dišu” i kontrolišu svaki deo života imaju veću šansu da kasnije u životu razviju telesnu dismorfiju, mentalni poremećaj koji karakteriše to da osoba određene delove svog tela smatra izuzetno ružnim i deformisanim, nalazi su novih istraživanja.

Rezultati studije, u kojoj je učestvovalo preko 700 muškaraca i žena starosti od 18 do 77 godina, pokazali su da “helikopter” roditelji, odnosno oni koji su previše uključeni u svaku odluku svoje dece izazivaju nezdravo ponašanje kod dece, kao što je kompulsivno kopanje kože ili dermatilomanija, i ekstremnu okupiranost fizičkim izgledom. Studija je pokazala da 38 odsto osoba koje pate od telesne dismorfije takođe imaju ili su u riziku da razviju neki poremećaj u ishrani.

- Ovakvo ponašanje roditelja može da stvori osećaj defektnosti, slabosti i neadekvatnosti kod dece, kod koje se onda svet odraslih percipira kao zahtevan, preteći i osuđujući. Kada govorimo o fizičkom izgledu, ovakav pogled na svet objašnjava zašto se nesigurnost kod osoba koje pate od dismorfije prezentuju kao sram, anksioznost i očekivanje društvenog odbacivanja – izjavili su autori studije objavljene u “Žurnalu afektivnih poremećaja”.

Kris Džener, Kortni Kardašijan
foto: EPA/Nina Prommer

Istraživači su takođe zaključili da bi „roditeljska nametljivost mogla da potkopa sposobnost deteta da upravlja osećanjima, što može da dovede do razvijanja nefunkcionalnih strategija za suočavanje, koje uključuju i kažnjavanje putem uskraćivanja hrane”.

Najpoznatiji primer helikopterskog roditeljstva je Kris Džener, majka Kim Kardašijan koja je sama priznala da je takav roditelj sa svoje šestoro poznate dece. Helikoptersko roditeljstvo može se definisati sa tri tipa ponašanja roditelja. Prvo, roditelj mora da ima sve informacije o svom detetu, što uključuju detaljno poznavanje dnevnog rasporeda i gde se dete nalazi u svakom trenutku, pomaganje pri donošenju odluka i detaljno informisanje o ocenama i drugim dostignućima. Drugo, roditelj direktno interveniše u svim aspektima dečijeg života, kao što su sukobi sa braćom i sestrama, prijateljima, partnerima, a kasnije čak i sa šefovima na poslu. Treće, ovakvi roditelji ograničavaju autonomiju svoje dece, i pod izgovorom da ne žele da dete napravi grešku imaju kontrolu nad životom svog deteta, često nepodržavajući njegove samostalne odluke.

Izvor: Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track