3 ZNAKA KOJI UKAZUJU NA PROBLEM SA VIDOM KOD DECE: U ovim slučajevima PREGLED OFTALMOLOGA je neophodan
Foto: Shutterstock

roditelji, oprez

3 ZNAKA KOJI UKAZUJU NA PROBLEM SA VIDOM KOD DECE: U ovim slučajevima PREGLED OFTALMOLOGA je neophodan

Zdravlje dece -

Roditelji prevremeno rođene dece svakako su upozoreni na osetljivo zdravlje njihovih očiju, pa su ova deca su pod stalnim nadzorom lekara. Međutim, postoje simptomi na koje treba obratiti pažnju i kod zdrave dece rođene u terminu.

Postoje grupe dece koje imaju visok rizik od razvoja očnih bolesti koje izazivaju gubitak vida. Tu su, pre svega, deca koja su rođena pre vremena, naročito bebe veoma male porođajne težine.

Ekstremna nezrelost i brojne poteškoće u prvim nedeljama i mesecima nakon rođenja značajno povećavaju rizik od poremećaja u razvoju krvnih sudova i nervnih završetaka u oku i kao posledicu daju loš vid. U okviru multidisciplinarnog pristupa, ova deca su pod rutinskim nadzorom oftalmologa, upravo u cilju blagovremenog otkrivanja poremećaja i lečenja.

Simptomi na koje roditelji treba da obrate pažnju

U predškolskom uzrastu najčešći problem su teške refraktivne anomalije (miopija ili dalekovidost) a roditelji mogu primetiti ove simptome kod deteta:

  • preterano približavanje deteta objektu koji posmatra (knjiga, ekran)
  • ako „podešava“ glavu dok pokušava da se fokusira na manji predmet (naginje glavu u stranu, podiže ili spušta glavu),
  • mogu se uočiti i određene poteškoće u motoričkim sposobnostima, kao što su češći padovi, teškoće u hvatanju lopte i sl.
Ako dete naginje glavu ili se suviše približava predmetu, moguće je da ima problem sa vidom
Ako dete naginje glavu ili se suviše približava predmetu, moguće je da ima problem sa vidomfoto: Shutterstock

Zdrava deca, rođena u terminu, imaju nizak rizik od oboljenja koje ugrožavaju vid, pa je važno obratiti pažnju na moguće simptome u okviru rutinskih pedijatrijskih pregleda.

Veoma jednostavnom tehnikom, ispitivanjem crvenog refleksa zenice, može se otkriti postojanje katarakte ili tumora u oku i pristupiti blagovremenom lečenju.

Roditelji takođe mogu da procene crveni odsjaj oka pomoću fotoaparata sa blicom. Ako na fotografiji postoji crveni odsjaj na jednom oku, a na drugom ga nema, potreban je oprez i konsultacija lekara.

U ovim situacijama je potreban hitan specijalistički pregled

  • sumnja na povredu rožnjače (strano telo, ogrebotina), koja je obično praćena jakim bolom, crvenilom i pojačanim suzenjem
  • nakon udarca tupim predmetom (npr. loptom), nakon čega se dete žali na bol u oku ili smetnje vida,
  • kada se javi jak bol (ne svrab ili peckanje) u oku, sa blagim crvenilom sklere i pojačanim suzenjem.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/adiva.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track