ŠTA JE SINDROM PREVREMENE SMRTI KOD DECE? Ne postoje znaci uporozenja, ali možemo uticati na neke FAKTORE RIZIKA
Foto: Shutterstock

ALARMANTNO

ŠTA JE SINDROM PREVREMENE SMRTI KOD DECE? Ne postoje znaci uporozenja, ali možemo uticati na neke FAKTORE RIZIKA

Zdravlje dece -

Dete staro godinu dana preminulo je juče u vrtiću u Novom Beogradu. Prema prvim informacijama, građani su oko 13.30 sati u vrtiću videli policiju i Hitnu pomoć. Telo deteta će biti poslato na obdukciju, kako bi bio utvrđen tačan uzrok smrti, a navodi se da postoji mogućnost da je u pitanju sindrom iznenadne smrti, što je jedna od najtraumatičnijih situacija u medicini.

Kako objašnjavaju stručnjaci klinike Mejo na svom sajtu, ovaj sindrom dešava se često kod mlađe dece koja nemaju prateće zdravstvene probleme i najčešći je tokom sna. Iako je uzrok ovog sindroma nepoznat, navodi se da problem može biti u predelu mozga bebe koji kontroliše disanje i buđenje iz sna. Istraživači su takođe otkrili još neke stvari koje bi mogle dovesti bebe u veći rizik.

Fizički faktori povezani sa sindromom iznenadne smrti kod dece uključuju:

  • Defekti mozga - Neka deca se rađaju sa problemima zbog kojih je veća verovatnoća da će umreti od SIDS-a. Kod mnogih od ovih beba, deo mozga koji kontroliše disanje i buđenje iz sna nije se dovoljno razvio da bi pravilno radio.
  • Niska telesna težina na rođenju - Rano rođenje ili deo višestrukog rođenja povećava šanse da se bebin mozak nije u potpunosti razvio pri rođenju. Beba može imati manje kontrole nad automatskim procesima kao što su disanje i rad srca.
  • Respiratorne infekcije - Mnoga beba koja su umrla od SIDS-a nedavno su bila prehlađena. Prehlada može dovesti do problema sa disanjem.

Navike u spavanju koje mogu povećati rizik

Položaj bebe za spavanje, predmeti u krevecu i drugi uslovi mogu povećati rizik od sindroma iznenadne smrti. Primeri uključuju:

  • Spavanje na stomaku ili boku - Bebe postavljene u ove položaje u krevecu mogu imati više problema sa disanjem od onih koje se nalaze na leđima.
  • Spavanje na mekoj površini - Ležanje licem nadole na mekanom jorganu, mekom dušeku ili vodenom krevetu može blokirati disajne puteve bebe.
  • Deljenje kreveta - Rizik od SIDS-a raste ako beba spava u istom krevetu sa roditeljima, braćom i sestrama ili kućnim ljubimcima. Važno je da beba spava u odvojenom krevetu u istoj sobi sa roditeljima.
  • Pregrevanje - Previše topla prostorija u kojoj beba spava može povećati rizik od sindroma iznenadne smrti.
Držite krevetac bez suvišnih stvari u njemu
Držite krevetac bez suvišnih stvari u njemufoto: Shutterstock

Na ovaj sindrom utiče porodičnna istorija, prevremeno rođenje, pol...

Sindrom iznenadne smrti se može desiti svakom odojčetu. Ali istraživači su otkrili nekoliko faktora koji bi mogli povećati rizik. To uključuje:

  • Pol - Dečaci su nešto skloniji nego djevojčice da umru od SIDS-a.
  • Starost - Odojčad je u većem riziku između drugog i četvrtog meseca života.
  • Porodična istorija - Bebe sa braćom i sestrama koje su umrle od SIDS-a imaju veći rizik od SIDS-a.
  • Pasivno pušenje - Bebe koje žive sa pušačima imaju veći rizik od SIDS-a.
  • Prevremeno rođenje - Rano rođenje i mala porođajna težina povećavaju šanse bebe za SIDS.

Faktori rizika kod majki

Uslovi koji prate trudnoću takođe utiču na rizik od sindroma iznenadne smrzi kod beba, posebno ako su majke:

  • Mlađe su od 20 godina.
  • Pušušači su
  • Koristite drogu ili alkohol
  • Ne dobijaju adekvatnu medicinsku negu tokom trudnoće
Obavezno koristite položaj leđa svaki put kada vi ili bilo ko drugi uspavljuje bebu
Obavezno koristite položaj leđa svaki put kada vi ili bilo ko drugi uspavljuje bebufoto: Shutterstock

Prevencija ne postoji ali se može uticati na faktore rizika

Iako ne postoji siguran način da se spreči sindrom iznendne smrti, svojoj bebi možete pomoći da bezbednije spava prateći ove savete:

Spavanje na leđima - Stavite bebu da spava u ispravan položaj - na leđima. Obavezno koristite položaj leđa svaki put kada vi ili bilo ko drugi uspavljuje bebu tokom prve godine života. Ne stavljajte bebu na stomak ili bok da spava.

Kratki periodi ležanja na stomačiću svakako pomažu bebi da izgradi mišićnu snagu. ali ona nikada ne sme da bude ostavljena sama tokom ležanja na stomaku.

Stvari u krevecu - Držite krevetac bez suvišnih stvari u njemu. Koristite čvrst, ravan dušek. Uverite se da dušek ne leži pod uglom većim od 10 stepeni. Izbegavajte da bebu stavljate na debelu, mekanu podlogu. Ne ostavljajte jastuke, plišane igračke ili plišane životinjice u krevetiću jer mogu izazvati probleme sa disanjem ako ih lice vaše bebe pritisne.

Nemojte pregrejati svoju bebu - kako bi vaša beba spava u toplom probajte vreću za spavanje umesto rpegrevanja sobe. Ili oblačite bebu u slojeve umesto da koristite ćebad. Ne pokrivajte glavu svoje bebe.

Neka vaša beba spava u svom krevetiću - Kreveti za odrasle nisu bezbedni za bebe. Ako je moguće, vaša beba treba da spava u vašoj sobi sa vama, ali ne u istom krevetu već sama u krevecu. beba treba da spava u istoj sobi sa vama najmanje šest meseci.

Dojite bebu, ako je moguće - Dojenje u trajanju od najmanje šest meseci do godinu dana smanjuje rizik od sindroma izenadne smrti.

Ponudite dudu - Sisanje dude u vreme spavanja ili spavanja može smanjiti rizik od ovog sindroma. Uverite se da duda nema kaiš tj. vrpcu za koju je vezana. Ako dojite, sačekajte sa cuclom dok se i vi i vaša beba ne naviknete na rutinu dojenja. Obično je potrebno 3 do 4 nedelje da se uspostavi rutina.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/mayoclinic.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track