HRONIČNA INFEKCIJA UŠIJU U DETINJSTVU MOŽE DA UTIČE NA RAZVOJ GOVORA: Stručnjaci savetuju da se ovaj problem shvati ozbiljno
Foto: Shutterstock

NIJE BEZAZLENO

HRONIČNA INFEKCIJA UŠIJU U DETINJSTVU MOŽE DA UTIČE NA RAZVOJ GOVORA: Stručnjaci savetuju da se ovaj problem shvati ozbiljno

Zdravlje dece -

Infekcije uha su uobičajena pojava tokom ranog detinjstva, ali nove studije sugerišu da bi roditelji trebalo ozbiljno da shvate ove infekcije kako bi očuvali razvoj jezika svoje dece. Razlog tome jeste to što svaka infekcija uha može potencijalno da ošteti sluh zbog nakupljanja tečnosti iza bubne opne.

Novo istraživanje naučnika sa Univerziteta Florida otkriva da kada infekcije uha postanu hronične, privremeni gubitak sluha, koji se redovno ponavlja, može da dovede do pojave deficita u slušnoj obradi i razvoju jezika kod dece.

- Infekcije uha su toliko česte da smo skloni da ih odbacimo kao nešto što nije ozbiljno niti može da ima dugoročni efekat. Ali, nije tako. Sve infekcije uha treba da shvatimo ozbiljno. Roditelji bi trebalo da budu svesni da se može desiti da njihovo dete ima malo tečnosti u srednjem uhu, a da se ne pojavljuje bol, te je potrebno da pažljivo i uz pomoć lekara prate zdravlje svog deteta - rekla je Suzan Nitrouer, vođa istraživanja i profesor nauke govora, jezika i sluha na Fakultetu javnog zdravlja i zdravstvenih profesija na Univerzitetu Florida.

Neophodno je pratiti razvoj sluha deteta i nakon poslednje uhobolje

Tokom istraživanja naučnici su pratili zdravstveno stanje 117 dece od pete do 10. godine starosti, bez obzira da li su pre tog perioda imali problema sa infekcijom ušiju ili ne. Rezultati su pokazali da deca koja su pre treće godine imala nekoliko infekcija ušiju imaju manji vokabular ali i problema sa audio vežbama u poređenju sa decom koja u tom periodu nisu imala problema sa ovakvim infekcijama. Oni takođe imaju poteškoća sa prepoznavanjem zvučnih promena u rečima, što je znak da postoji problem sa auditornim korteksom u mozgu.

Lekari i logopedi moraju da nastave da prate razvoj sluha deteta i nakon što prođe poslednja uhobolja tokom predškolskog uzrasta
Lekari i logopedi moraju da nastave da prate razvoj sluha deteta i nakon što prođe poslednja uhobolja tokom predškolskog uzrastafoto: Shutterstock

- Jedan od zaključaka studije jeste da roditelji, lekari i logopedi moraju da nastave da prate razvoj sluha deteta i nakon što prođe poslednja uhobolja tokom predškolskog uzrasta, jer se neki deficiti pokazuju tek u nižim razredima osnovne škole – izjavila je Nitrouer.

Lečenje infekcija uha pomaže u sprečavanju nakupljanja tečnosti

Naučnici su koristili tri vrste testa kako bi procenili razvoj jezika i audiotorno precesiranje. Kod prvog, deca su morala da prepoznaju koji od tri crtana lika zvuči drugačije nego ostala dva. Ova vežba je pokazivala koliko su deca sposobna da prepoznaju strukturu govora. Druga vežba je podrazumevala imenovanje likova koja su prezentovana deci kako bi se merila veličina njihovog vokabulara. Dok su kod treće vežbe deca morala da uparuju reči zavisno od toga da li one počinju ili se završavaju istim zvukom, što je važno ne samo za razvoj govora već i za usvajanje čitanja.

- Pravovremeno lečenje infekcija uha može pomoći u sprečavanju nakupljanja tečnosti koje šteti razvoju jezika. Ako su infekcije uha česte i tečnost se češće nakuplja, cevčice koje se privremeno postavljaju u bubnu opnu mogu da pomognu pri uklanjanju tečnosti i vraćanju sluha, što bi trebalo da dovede do manjeg rizika od kašnjenja u razvoju centralnih slušnih kanala i manje problema sa usvajanjem jezika – objašnjava Nitrouer, čije je istraživanje objavljeno u časopisu “Međunarodni žurnal pedijatrijske otorinolaringologije”.

Prenela: V.M.

Izvor: Science Daily

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track